562 ezer négyzetméteren fejleszt a Goodman Európában

A Goodman Csoport folyamatban lévő logisztikai fejlesztéseinek összterülete Európában meghaladja az 562 ezer négyzetmétert. A Csoport megfontolt pénzügyi stratégiájával összhangban valamennyi projekt előbérleti szerződés alapján épül. Az első osztályú létesítmények bérlői jellemzően meghatározó logisztikai szolgáltató, alkatrész beszállító és kiskereskedelmi vállalatok.

A Csoport bejelentett néhány, a 2011. március 31-én zárult negyedévre vonatkozó, aktualizált működési mutatót is. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy a március 31-én zárult kilenc hónap során összesen 840 millió euró (1,14 milliárd ausztrál dollár) értékű fejlesztésről kötött megállapodásokat a vállalat, amely megfelel az előzetes várakozásoknak.
Greg Goodman, a Goodman Csoport vezérigazgatója elmondta: “Nemzetközi érdekeltségeink – nagyrészt a kiemelkedő európai tevékenységeknek köszönhetően – növekvő mértékben járulnak hozzá a vállalat eredményeihez. Részesedésük várhatóan rövidesen meghaladja az 50 százalékot.”

“A Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Szlovákiában futó projektjeink puszta nagyságrendje is az európai kontinens vezető helyére sorol bennünket a logisztikai fejlesztések terén. Egyúttal jelzi ezen piacok javuló gazdasági adottságait” – véli Danny Peeters, a Goodman európai vezérigazgatója.

A főbb fejlesztések áttekintése:

Franciaország – 137 ezer négyzetméter

Franciaországban a Goodman 137 ezer négyzetméternyi folyamatban lévő beruházással rendelkezik. A csoport a nyugat-párizsi térségben, Chanteloup-les-Vignes-ben 39 ezer négyzetméteres elosztó központot épít, amelyet előszerződés keretében 28 millió euróért értékesített a LIDL diszkontláncnak.


A vállalat Párizstól 30 kilométerre északra, Saint-Mardban is dolgozik egy vezető nagykereskedelmi vállalat 50 ezer négyzetméteres elosztó központjának építésén, valamint Orléans térségében, Saranban az Amazon meglévő 46 000 négyzetméteres raktárát bővíti további 24 ezer négyzetméterrel.


Áprilisban a Goodman átadta a DSV Solutions számára 21 millió euróból megépített, 24 ezer négyzetméteres raktárat a Lille-hez közeli Wattrelos városában.

Németország – 342 ezer négyzetméter
Németországban öt különböző projekten dolgozik a vállalat, ezek összterülete 342 ezer négyzetméter. A beruházások értéke együttesen 190 millió euróra tehető, ezáltal a Goodman Németország piacvezető logisztikai ingatlanfejlesztője.

A cég 17 ezer négyzetméteres logisztikai központot fejleszt a brit gyógyszeripari szolgáltató NextPharma Technologies számára a vesztfáliai Wernében.

A Seifert Logistics Group megrendelésére a Karlsruhe-közeli Malsch városában folyamatban van egy 46 ezer négyzetméteres logisztikai központ építése. Az új létesítményt 7 évre előre bérbe adták, a szerződés további opciókat tartalmaz. Befejezése után a raktárban a rastatti Mercedes-Benz gyártóüzemnek szállítandó alkatrészeket tárolnak majd. A projekt előértékesítés keretében a Goodman Európai Logisztikai Ingatlanalapjának (Goodman European Logistics Fund – GELF) tulajdonába került.

A Goodman a közelmúltban írt alá előbérleti megállapodást a DB Schenker Logistics céggel egy 63 ezer négyzetméteres lipcsei raktárra. Az új létesítményben a Schenker Deutschland AG a BMW számára nyújt logisztikai szolgáltatásokat.


A Goodman két, egyenként megközelítőleg 108 ezer négyzetméteres ingatlant fejleszt az Amazon számára, amelyek közül az egyik Rheinberg, a másik Graben városában épül. A komplexumok mintegy 102 ezer négyzetméter raktár- és több mint 5 600 négyzetméter irodaterületet foglalnak magukban.


A vállalat korábban is épített raktárakat az Amazonnak Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában.

A cég által kezelt alapokban lévő mintegy 1,5 millió négyzetméternyi létesítmény révén a Goodman rendelkezik Németország legnagyobb logisztikai ingatlan-portfóliójával.

Lengyelország – 42 ezer négyzetméter

Lengyelországban a Goodman 42 ezer négyzetméternyi, folyamatban lévő fejlesztésben érdekelt. Krakkóban egy 11 millió eurós befektetéssel épülő, 14 ezer négyzetméteres raktárépület 75 százalékát előre bérbe adták. A Wrocławban fejlesztett 28 ezer négyzetméteres raktár építése várhatóan 2011 novemberében fejeződik be, a TJX Europe 10 éves előbérleti megállapodást írt alá a létesítményre. Befejezése után a fejlesztés több mint 21 millió eurós értéket képvisel, egyben az idei első negyedév legnagyobb volumenű bérleti szerződése Lengyelországban.

Februárban a Goodman átadott egy 10 100 négyzetméteres, 6 millió eurós toruńi raktárbővítési beruházást a Nissin számára.

Szlovákia – 21 ezer négyzetméter

Szlovákiában, a kassai repülőtér közelében épül egy 21 ezer négyzetméteres létesítmény a világ egyik legnagyobb autóipari alkatrészgyártója számára. A fejlesztés a Goodman 16 millió eurós befektetésével, 5 hónap alatt valósul meg.

“Az európai piacokon megrendelésre épített és előértékesített fejlesztéseink mutatják, hogy magas színvonalú logisztikai létesítményeinkkel ügyfeleink egyedi igényeit is képesek vagyunk kielégíteni” – szögezte le Danny Peeters.