544 millió dolláros üzemi eredmény a Goodmannél

Közzétette 2013. június 30-án zárult pénzügyi évének eredményeit a Goodman Csoport (Goodman, a Csoport). Az üzemi eredmény 544 millió dolláros (386 millió euró) szintet ért el. A 2014-es évre 594 millió dollárt (421 millió euró) prognosztizálnak.

A legfontosabb pénzügyi és működési mutatók a következőképpen alakultak:

 

Pénzügyi mutatók

         544 millió (ausztrál) dollár (386 millió euró) üzemi eredmény – 17 százalékos növekedés az előző évhez képest

         A részvényenkénti üzemi nyereség (EPS) a 2012-es pénzügyi évhez képest 6 százalékkal, 32,4 (ausztrál dollár)centre emelkedett

         A részvényekhez kapcsolt értékpapíronként fizetett osztalék 8 százalékkal 19,4 centre növekedett az egy évvel korábbihoz képest, és a 2014-es pénzügyi évre újabb 7 százalékos emelkedéssel 20,7 centet vetít előre

         Erős pénzügyi pozíció 18,5 százalékra csökkenő hitel-eszköz aránnyal és 5-szörös kamatfedezeti mutatóval (ICR)

         A Csoport likviditása 1,8 milliárd dollár (1,3 milliárd euró), a kötelezettségek lejárati idejének súlyozott átlaga 5,4 év

         Jelenlegi helyzete alapján a Csoport 2014-es pénzügyi évbeli üzemi eredménye elérheti az 594 millió dollárt (421 millió euró), amely a 2013. évinél 6 százalékkal magasabb, 34,3 centes EPS-nek felel meg

 

Működési mutatók

         A kezelt eszközök értéke 23 milliárd dollár (16,3 milliárd euró), 15 százalékkal magasabb, mint a 2012-es pénzügyi évben, tükrözve a befektetők minőségi, magas hozamú ipari létesítmények iránti igényét

         A fő befektetési portfólió szilárd alapokon nyugszik, a kihasználtsági mutató továbbra is magas szinten, 96 százalékon áll, a bérleti szerződések lejárati idejének súlyozott átlaga 4,7 év

         A 69 jelenleg folyamatban lévő fejlesztés értéke 2,3 milliárd dollár (1,6 milliárd euró), a projektek 72 százalékára előbérleti megállapodás született, 92 százalékukat pedig harmadik felek által nyújtott tőkéből finanszírozzák

         A Csoport 2,8 milliárd dollárnyi (2 milliárd euró) friss, harmadik felektől származó tőkét vont be, igazolva a Goodman korszerű alapkezelési és független irányítási  struktúráját

         3,8 milliárd dollárnyi (2,7 milliárd euró) le nem hívott tőke, illetve kölcsön áll a Goodman által kezelt alapok rendelkezésére a Csoport, vagy a tágabb piac által kínált befektetési lehetőségek kihasználására

         A Csoport a WTGoodman közös vállalat létrehozásával belépett a brazil piacra, továbbá megszilárdította pozícióit Japánban is

 

Greg Goodman, a Goodman Csoport elnök-vezérigazgatójaelmondta: „Vállalatcsoportunk a 2013-as pénzügyi évben igen jelentős, 544 millió dolláros (386 millió euró) üzemi eredményt ért el, némileg felülmúlva az előrejelzéseket. A mutató éves alapon 17 százalékos emelkedést jelent, ami 6 százalékos részvényenkénti nyereségnek felel meg.”

 

„A kiváló teljesítmény a stratégiánk megvalósításának és a napi működési feladatok magas szintű ellátásának köszönhető, tevékenységünk valamennyi területén. A következetesség, minőségi termékkínálatunk és bizonyított felkészültségünk szintén remek pozíciót teremtenek számunkra, hogy kihasználjuk a kulcsfontosságú piacainkon tapasztalható fokozódó aktivitást. Ezt a bővülést főként az ügyfelek és a befektetők minőségi ipari eszközök iránti jelentős kereslete, valamint a szektorban kibontakozó strukturális változások táplálják, egyebek mellett az e-kereskedelem intenzív térnyerése” – mondta Greg Goodman.

 

A Goodman globális működési platformja, tőkevonzó képessége, kiterjedt ügyfélkacsolatai és tapasztalt csapatai révén újabb kiváló lehetőségek adódtak az év során. A Csoport által az elmúlt időszakban végrehajtott főbb ügyletek közé tartozott a dél-amerikai piacra lépés a brazíliai WTGoodman megalapítása által, a japán jelenlét megerősítése, valamint egy 1,8 milliárd dolláros (1,3 milliárd euró) részesedés akvizíciója a hongkongi ATL Logistics Centre-ben.

 

„A Goodman működési platformja által biztosított globális jelenlétünk kulcsfontosságú előnyt jelent számunkra, valamint a bevételek nagyfokú diverzifikációja és stabilitása is ennek köszönhető. A 2013-as pénzügyi évben a bevételeink 48 százaléka a nemzetközi tevékenységünkből származott. Immár valamennyi fontos piacon jelen vagyunk, beleértve az amerikai kontinenst, ahol jelenleg is zajlanak fejlesztési projektjeink. Ügyfeleink változatos üzleti igényeinek kiszolgálása mellett pedig jól megválasztott befektetési lehetőségeket kínálunk tőkepartnereinknek. Ezt tükrözik a teljes portfóliónkra jellemző stabil alapok, valamint a 2,3 milliárd dollár (1,6 milliárd euró) összértékű folyamatban lévő projektek. Valamennyi piacunkon komoly lendületet tapasztalunk, különösen Ausztráliában, ahol az utóbbi időben számos jelentős előszerződést kötöttünk. Hasonló a helyzet Kínában és Japánban, ahol a kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot, valamint Európában, ahol elsősorban az e-kereskedelem és az autóipar támasztja a legnagyobb igényt” – tette hozzá Greg Goodman.

 

 

Stratégia

 

Bizonyított szakértelmét és felkészültségét, globális működési platformját, valamint kiváló tőkepiaci és ügyfélkapcsolatait kihasználva a Goodman újabb lehetőségek felkutatására és intézkedések végrehajtására törekszik a hosszú távú, irányított és fenntartható növekedés érdekében.

 

A Goodman tevékenységében megnyilvánuló ügyfélközpontú megközelítés garantálja, hogy létesítményeit magas színvonalon üzemelteti és kezeli. Ez, valamint az aktív eszközkezelői képességek tükröződnek a magas kihasználtsági és ügyfélmegtartási mutatókban. A Goodman arra törekszik, hogy további lehetőségek felkutatása révén hozzáadott értékkel ruházza fel ingatlanait, ide értve egyebek mellett a városi integrálódás trendjét vagy az épületek felújítását a legfontosabb piacokon.

 

Philippe Van der Beken, a Goodman európai ügyvezető igazgatójakifejtette: „Az év során számos fontos vállalati és tőkekezelési intézkedést hajtottunk végre, munkatársaink pedig a világ minden táján a napi operatív feladatok magas színvonalú megvalósítására összpontosítottak. Ez biztosított a Goodmannek kiváló növekedési lehetőséget, amely az ügyfelek és a befektetők első osztályú ipari létesítmények iránti igényére, valamint az ipariingatlan-piacon végbemenő strukturális változásokra épül.”

 

 

Működési területek

 

 

Befektetések

 

Az ingatlanportfólió mutatói kimagaslóak voltak az év során. A teljes bérbeadottság 96 százalékon állandósult, az előző évvel megegyezően. A bérleti szerződések lejárati idejének súlyozott átlaga 4,7 év. Az elmúlt 12 hónapban megközelítőleg 2,9 millió négyzetméter bérbeadására került sor.

 

Fejlesztések

 

A Csoport folyamatban lévő beruházásainak értéke 2013. június 30-án 2,3 milliárd dollár (1,6 milliárd euró) volt, amely 1,9 millió négyzetméter újonnan fejlesztett területnek felel meg.

 

Az év során a Csoport 11 ország 69 projektjében összesen 2,2 milliárd dollár (1,56 milliárd euró) értékű fejlesztésre kötött előbérleti szerződést, ezzel egyike a legnagyobb globális ipariingatlan-fejlesztőknek. A kereslet főként Európában és Ausztráliában igen jelentős.

 

„Fejlesztési üzletágunk kimagasló aktivitása fontos tényező volt az elmúlt évben is, továbbá igyekeztünk tőkét kovácsolni a Goodman projektjei iránt megnövekvő keresletből. Fejlesztési tevékenységünk bővülése egyebek mellett az első osztályú ipari ingatlanok hiányára és néhány világszerte zajló strukturális változásra vezethető vissza. E változások között említést érdemel az e-kereskedelem rohamos bővülése és az ellátási láncok növekvő hatékonysága. Másfelől a Japánban, Észak-Amerikában és Brazíliában alkalmazott fejlesztésvezérelt megközelítéstől azt várjuk, hogy ezen piacok révén a portfóliónk már rövid távon 2,5 milliárd dollárra (1,8 milliárd euró) növekszik” – fejtette ki Greg Goodman.

 

Fontos tényező továbbá a Goodman finanszírozási és tőkevonzó képessége, amely az ügyfelek számára meghatározó választási szempont.

 

Vagyonkezelés

 

A vállalat és alapjai által kezelt, harmadik felekhez köthető eszközök értéke az év során 19,5 milliárd dollárra (13,8 milliárd euró) nőtt, 21 százalékkal meghaladva a 2012. június 30-i értéket.

 

A Csoport alapkezelői platformja az elmúlt 12 hónapban számos jelentős intézkedést hajtott végre, amelyek során összesen 2,8 milliárd dollárnyi (2 milliárd euró) új forrást vont be. Ennek eredményeképpen 3,8 milliárd dollárnyi (2,7 milliárd euró) le nem hívott tőke, illetve kölcsön áll a Goodman által kezelt alapok rendelkezésére a Csoport, vagy a tágabb piac által kínált befektetési lehetőségek kihasználására.

 

Tőkekezelés

 

A Goodman folytatta adósságfinanszírozási forrásainak meghatározott stratégia szerinti diverzifikációját, demonstrálva, hogy továbbra is könnyen jut forráshoz a globális kölcsöntőke-piacokon. Az év során a Csoport és az általa kezelt alapok összesen 4,5 milliárd dollárnyi (3,2 milliárd euró) adósságállományt hívtak le, átlagosan 3,3 éves lejárati idő mellett. Ehhez járul továbbá a GELF 500 millió eurós, ötéves Eurobond kötvénykibocsátása.

 

Előretekintés

 

A Goodman megőrizte versenyképes piaci pozícióit a jelenlegi működési környezetben, köszönhetően globális márkaértékének és reputációjának, bizonyított fejlesztési és üzemeltetési képességeinek, valamint jelentős tőkepartneri- és ügyfélkapcsolatainak.

 

A Csoport számára több kulcsfontosságú tényező biztosítja a 2014-es pénzügyi évre várt eredmény elérését. Ilyen tényezők a Goodman tevékenységének legaktívabb elemei: a fejlesztés és eszközkezelés, továbbá az erős és szerteágazó globális működési platform. A Goodman üzleti tevékenységének lendülete – amely különösen az ázsiai és európai, valamint az új piacokon jellemző – jelenti az elkövetkező év legfontosabb hajtóerejét.

 

Ennek megfelelően a Goodman 594 millió dolláros (421 millió euró) éves működési eredményt prognosztizál, ami a 2013-as pénzügyi évben elértnél 6 százalékkal magasabb, 34,3 centes EPS-t, valamint 7 százalékkal magasabb, 20,7 centes osztalékot feltételez.