2011-ben az szálloda befektetések mozgatták meg a piacot

A tavalyi év második felében jellemző Euró válság miatti növekvő bizonytalanság ellenére 2011-ben ismét sikeres évet könyvelhettek el a befektetők és a szállodatulajdonosok is az EMEA régióban. Az év végére a befektetési volumen elérte a 8,1 milliárd Eurót a régióban, mely 2010-hez képest 5%-os növekedést jelent a Jones Lang LaSalle legújabb ‘Hotel Investment Highlights’ elemzése szerint.

Jonathan Hubbard, a Jones Lang LaSalle szálloda részlegének észak-európai vezérigazgatója elmondta, “2011-ben minőségi fellendülés volt megfigyelhető a piacon. Kulcsfontosságú városokban kimagasló minőségű ingatlanokat rekord árakon értékesítettek, ami tovább növelte az árkülönbséget a prémium kategóriás illetve a kevésbé jó minőségű ingatlanok között. A legtöbb kiemelkedő minőségű ingatlant közép-keleti és ázsiai befektetők vették meg, elsősorban nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek illetve állami befektetési alapok, annak ellenére, hogy az ilyen befektetésekre a magasabb költségek és az alacsonyabb hozamok a jellemzőek.”

 

2011-ben a portfólió tranzakciók volumen 16 százalékos növekedést ért el 2010-hez képest. Ez a növekedés két szálloda portfólió eladásának köszönhető, a Mint és az európai InterContinental portfólióknak, melyeket 698 millió Euróért illetve 450 millió Euróért értékesítettek.  Christoph Härle, a Jones Lang LaSalle szálloda részlegének európai vezérigazgatója így nyilatkozott: “Annak ellenére, hogy a portfólió tranzakciók jelentős növekedést értek el az évben, a tranzakciók többsége egyedi ingatlan adásvétel volt, mely a teljes szálloda befektetési volumen 60 százalékát tette ki 2011-ben. Az összes ügylet körülbelül 78 százalékánál a vételár 50 millió Euró alatt volt, és csak 3 százaléka a haladta meg a 200 millió Eurót.”

 

A leginkább likvid piac az EMEA régióban továbbra is az Egyesült Királyság volt, 2011 végére 2,9 milliárd Euró összértékű tranzakcióval.  A második helyen Franciaország áll 1,1 milliárd Euró tranzakciós volumennel, melyet Németország követ mintegy 800 millió Euró értékű ügylettel. Az egyik állandó téma 2011-ben a növekvő mennyiségű hitel átütemezés volt. Sok pénzügyi intézet, főleg az Egyesült Királyságban és Írországban, átvizsgálta mérlegeit, és tőke pozíciójuk javítása érdekében értékesítette eszközeit. Szigorúbb eljárásaik következtében sok szálloda fizetésképtelenné vált, csődeljárást és felszámolást kezdeményeztek ellenük. Hubbard elmondta: “Annak ellenére, hogy az adósság növekedése 2011-ben eladásokat gerjesztett, ez elsősorban az Egyesült Királyságra és Írországra volt jellemző. Ugyanakkor valószínűleg más európai piacok is követni fogják ezt a trendet, mivel az európai és kormányzati intézmények részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik a bankokra, hogy javítsák tőkemutatóikat.”

 

A legtöbb EMEA piacon a befektetési aktivitás fellendülését az alapvető fundamentumok javulása okozta a szállodaiparban 2011-ben. Härle így vélekedett, “Meg kell jegyezni, hogy bár a szállodák teljesítményének növekedése lenyűgöző volt 2011-ben, nagyon alacsony szintről indult. Sok piacon az egy szobára jutó átlag hozam még mindig jóval elmarad a 2008 és 2009 válság előtt elért csúcstól. A hotel szektor mutatóinak javulása jelentősen lelassult 2011 negyedik negyedévében, és a növekedés 2012-ben is várhatóan viszonylag gyenge marad.“

 

A Jones Lang LaSalle szálloda részlege 2012-re továbbra is stabil, 8,1 milliárd Eurós szálloda tranzakciós volument valószínűsít az EMEA régióban. A bankok csökkenteni szeretnék az ingatlan hitelekhez köthető kitettségeiket, ezért nyomásukra a szálloda iparban további adósság generált eladások várhatóak. Különösen a hitel értékesítés lesz egyre dominánsabb a piacon, mely a bankok egy gyors és hatékony eszköze a tőkeáttét csökkentésére. Emellett a bajba jutott, és eladásra kínált ingatlanok száma is valószínűleg nőni fog, főként a másodlagos piacokon. Ingatlanjaik folyamatos gyenge teljesítménye eladásra fogja ösztönözni a másodlagos piacokon található ingatlan tulajdonosokat, egyre nagyobb nyomásnak kitéve ezzel a jövedelmezőséget.

 

Az állami befektetési alapok és nagy vagyonú magánszemélyek folytatni fogják a kulcsfontosságú városok minőségi ingatlanjainak felvásárlását. Ezek a gazdag, saját vagyonnal rendelkező befektetők nincsenek olyan nagy mértékben kitéve az adósság finanszírozási nehézségeknek, mint más intézmények, melyek hitelfedezeti rátája eléri az 50-60 százalékot. Ezeknek a befektetőknek meg van az az előnyük is, hogy képesek forrást szerezni hazai bankjaitól. Härle így összegezte, “Ami várhatóan vissza fogja fogni a befektetési tevékenységet a hotel piacon, az a folyamatban lévő szuverén adósságválság. Az általános bizonytalanság a befektetőket óvatosabbá tette és ez várhatóan folytatódik, amíg az európai politikusok helyre nem állítják a stabilitást és a bizalmat a piacokon.”

 

Benjamin Perez-Ellischewitz, a Jones Lang LaSalle magyarországi irodájának befektetési vezetője hozzátette: „Magyarországon 2011-ben két 5 csillagos szállodát értékesítettek, az InterContinental-t és a Four Season-t, több mint 100 millió Euró értékben, ami rekord volumennek számított a hotel szektorban. Hasonló prémium kategóriás szálloda utoljára 2008-ban került eladásra, amikor a Le Meridien szálloda tulajdonosi struktúrája lett átalakítva a Jones Lang LaSalle közreműködésével.”