180 milliárd dollár érkezhet a globális ingatlanpiacra

A közel-keleti befektetők – régiójukon kívül – várhatóan mindegy 180 milliárd dollárt költhetnek el a világ kereskedelmi ingatlanpiacain a következő évtizedben. – derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából.

A következő években Európa lehet a közel-keleti tőke fő célpontja, akár 80 százalékos részesedéssel, ami 145 milliárd dollárnyi új befektetést jelenthet. A legkedveltebb európai piac az Egyesült Királyság (85 milliárd dollár), míg a kontinensre 60 milliárd áramolhat, főleg a francia, német, olasz és spanyol ingatlanpiacokra.

 

A közel-keleti befektetők már korábban is jelentős tőkét, 2007 és 2013 között mintegy 45 milliárd dollárt fektettek be külföldön, hétszer annyit, mint hazai piacaikon. Csak az elmúlt két évben 20 milliárd dollárt költöttek az országaikon kívül, ami egyértelmű jele annak, hogy a közel-keletiek egyre jobban érdeklődnek az ingatlanpiaci lehetőségek iránt.

 

közel-keleti tőke

A közel-keleti állami befektetési alapok mára a világ legnagyobb és legnagyobb befolyással bíró tőkeforrásokká váltak, jelenleg a világ állami alapjaiban lévő tőke 35 százalékát képviselik. Az ázsiai és nyugati állami befektetési alapokkal szemben a közel-keleti alapok tőkéjük nagyon kis részét (9%) tartják alternatív eszközökben (ingatlan, nyersanyag, infrastruktúra). Egy kis átrendeződés is jelentős tőkét jelent, ami komoly hatással bírhat a globális kereskedelmi ingatlanpiacokra.

 

Ma az állami befektetési alapok ingatlanba való tőkeallokálási átlagos célértéke 7,9%, ami a közel-keleti alapokban kezelt 2,2 ezer milliárd dollár esetében 175 milliárd dollárt jelent. A CBRE több szcenáriót is felvázolt: a konzervatív növekedési pálya esetében az ingatlanokba áramló tőke-növekmény 130-140 milliárd dollárt tehet ki a következő 10 évben. A magánbefektetők, ingatlancégek és fejlesztők tőkéjével kiegészülve ez az összeg 180 milliárd dollárra is nőhet.

 

„A számos közel-keleti befektető által saját piacán követett ’vedd és tartsd’ stratégia az üzletek hiányával kombinálva jelentős kielégítetlen keresletet eredményez a régióban. Mindez a globális piacokon tapasztalható növekvő bizalommal és az alapok diverzifikáció iránti igényével együtt jelentősen erősíti a határokon árnyúló befektetéseket. Ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódik; a közel-keleti tőke új, főleg szaúd-arábiai forrásokkal kiegészülve lép a piacra a következő években, ami az ingatlanok iránti keresletet erősen növelni fogja.” – nyilatkozta Nick Maclean, a CBRE közel-keleti ügyvezetője.

 

A közel-keleti tőke külföldi kereskedelmi ingatlanbefektetéseinek közel 90 százaléka Európába érkezett 2013-ban. Ez jelentősen különbözik az ázsiai befektetések gyakorlatától, amely földrajzilag erősen diverzifikálttá vált az elmúlt másfél évben. Bizonyára az amerikai, az ázsiai és a csendes-óceáni térségbe irányuló befektetések aránya fog nőni, Európa túlsúlya (80%) továbbra is fennmarad, hiszen ez a piac egyaránt nyújt diverzifikációt, kulturális elfogadást, magas likviditást és piaci transzparenciát.