Újabb rekord a lakásvásárlásban – Meglehet a 100 ezer adásvétel idén

A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2014. októberben országosan 11 692 ingatlan adásvétel bonyolódott, ami már megközelíti a 2012 januári hónap, végtörlesztéstől fűtött közel 13 ezres tranzakciószámot.

Újabb rekordhónap mutatkozott az októberi lakáspiacon, hiszen a Duna House saját becslései szerint az adásvételek száma megközelítette a 12 ezret. Ez az érték a válság utáni második legerősebb szám, amelyet csak 2012. januárja tudott felülmúlni kicsivel, amikor a végtörlesztés utolsó időszakát élte a piac. 

Újabb rekord a lakásvásárlásban - Meglehet a 100 ezer adásvétel idén


A napokban a KSH is nyilvánosságra hozta a lakáspiaccal kapcsolatos legfrissebb adatait: 
2014.10.30 13:10 KSH: vesszük a lakásokat, mint a cukrot

A mostani forgalmat azonban hasonló, mesterséges körülmény nem befolyásolta. Ez a tranzakció-mennyiség másfélszer akkora, mint amelyet az elmúlt évek hasonló időszakában lehetett tapasztalni. 

Újabb rekord a lakásvásárlásban - Meglehet a 100 ezer adásvétel idén


Az idei forgalom így az első 10 hónapban szinte elérte a tavalyi teljes éves lakáseladási volument, amely a KSH legfrissebb elemzése szerint 88 700 volt. A Duna House becslése alapján az idei teljes forgalom 21%-kal erősebb eddig, mint a tavalyi első tíz hónapban, így amennyiben az utolsó két hónap is hasonló intenzitást mutat, a 2014-es teljes volumen könnyen meghaladhatja a 100 ezres adásvételi mennyiséget. 

Újabb rekord a lakásvásárlásban - Meglehet a 100 ezer adásvétel idén