Új feladatot kaptak a kéményseprők

Az országban 4,5-5 millió kémény található, ebből több mint félmillió javításra szorul – erre hívta fel a figyelmet kedden a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke. Leikauf Tibor emlékeztetett, hogy az elmúlt fűtési szezonban több mint hatszáz olyan esethez riasztották a katasztrófavédelmet, amely a fűtéssel volt kapcsolatos. Idén már tizenketten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben.

A nyáron fokozott légzárásúra cserélt ablakok miatt nem kapnak elég levegőt a nyílt égésterű gázkészülékek, és a fatüzelésű kandalló is képes visszafordítani a kéményben a gázkészülék égéstermékét. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok levegő-utánpótlását akadályozzák még a konyhai szagelszívók, illetve a fürdőszobákba szerelt elszívók is – egyebek mellett ilyen veszélyek lehetnek az otthonokban.

 

A lakások csaknem 80 százaléka gázfűtéses, de a földgáz drágulásával egyre többen térnek át fatüzelésre. A vizes, illetve nem jó méretűre aprított fa lefojtja a tüzet, amitől a kéményben lerakódik a kátrány. Ez kéménytüzet is okozhat, az elmúlt fűtési szezonban csaknem ötszáz esetben volt erre példa – mondta a szakmai szervezet elnöke, aki az újraindított vegyes tüzelésű kazánok veszélyeire is felhívta a figyelmet: csak a kémény ellenőrzése után szabad begyújtani azokban.

 

Az olaj- és vegyes tüzelésű berendezéseket kiszolgáló kéményeket évente kétszer, a gáztüzelésűeket pedig egyszer kötelesek ellenőrizni a kéményseprők. Keddtől a szén-monoxid-riasztókat is ellenőrizniük kell azokon a helyeken, ahol felszerelésük kötelező.