Túlkínálat van a balatoni kereskedelmi ingatlanoknál

Jelentős túlkínálat, nyögvenyelősen hasznosítható kereskedelmi ingatlanok nyomják rá a bélyegüket a balatoni piacra – állítják a Napi Gazdaság szerint a helybeli ingatlanközvetítők.

A Balatonnál a sok eladó, kiadó üzlet között nagyon kevés a jó lehetőség – mondta a Napi Gazdaságnak Békési Béla, a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezete (MIÉSZ) elnöke.

 

Általános jelenség, hogy az üzletsor egyik üzlete kiválóan teljesít, míg egy tőle tíz méterre lévő másik évenként új bérlővel erőlködik, akár a legnépszerűbb üdülővárosban is. A potenciális vásárlóknak a szakember azt javasolja, szánjanak egy évet annak megfigyelésére, hol, milyen sorok állnak, csak utána vágjanak bele – tette hozzá a lap.

 

A bérleti díjakat a szezonális üzleteknél általában fix összegben állapítják meg, vélelmezve a várható hasznot, 600 ezer forinttól 10 millióig terjedő spektrumon. Az üzletek többnyire május végétől szeptember elejéig működnek, bár a tulajdonosoktól akár karácsonyig is nyitva tarthatnak – mondta Békési.

 

Az egész éves üzletekből bőséges a kínálat, bérleti díjaikat hosszú távra 1000-1500 forintos négyzetméteráron lehet kalkulálni, de alkudni is jól lehet. Az üres üzleteket egyre többen hasznosítják nyaralóként – emelt ki egy erősödő tendenciát a MIÉSZ elnöke.

 

Az üzleti célú ingatlanok közül kizárólag a forgalmas, felkapott helyen lévők eladására van némi esély, a tótól távolabb már szórványos jelentkezők sincsenek – mondta a lapnak Torma Steffi, a balatonfüredi Immobalaton ingatlaniroda tulajdonosa.

 

Bőséges a kínálat a túlárazott ingatlanokból, árulnak például éttermet a városban, amelyet eredetileg 50 millióért kínáltak, azóta ez 29 millióra csökkent, de így sem kell senkinek, Nincs vevő egy 700 millióról startoló, mára a kínálati ár egyharmadát elvesztő kis szállodára sem.

 

Egy vízközeli, 200 férőhelyes csárda 60 millióról induló árát 49 millióra csökkentő tulajdonos is csak egy-két érdeklődőt könyvelhetett el a korrekcióval. Kínálnak jól bevezetett kis büféket is a sétányon 17-18 millió forinttól, a jelentkezők azonban itt sem tolonganak.