Tovább romlik a hangulat a kínai lakáspiacon

Harmadik hónapja csökkennek az árak a kínai lakáspiacon, erről tudósít a worldpropertychannel.com portál a Kínai Nemzeti Statisztikai Iroda adatai alapján.

Az árak folyamatos csökkenése az egész országban tapasztalható, nem csupán néhány részpiacon. Július folyamán a Nemzeti Statisztikai Iroda által vizsgált hetven város közül hatvannégyből jelentettek árcsökkenést. Ezzel megvalósult a legnagyobb volumenű, teljes piacra kiterjedő lejtmenet a statisztikai adatok rögzítésének 2005. júliusi kezdete óta. A három egymást követő hónapban tapasztalt csökkenés közül az árak eddigi legjelentősebb, 0,9 százalékos esése június- július során történt.

 

Ingatlanok KínábanAz adatok ismeretében az ingatlanfejlesztők elnapolják az új fejlesztések indítását, ami további pénzügyi problémákat okozhat és a gazdasági növekedés lassulását eredményezheti 2014-ben.

 

A csökkenő lakásárak hatására az ingatlanfejlesztők visszaléptek az új befektetési projektekből. Az ingatlan befektetések volumene az év első felében 13,7 százalék volt, szemben az egy évvel korábbi 14,1 százalékkal.  Az értékesített területek mennyisége júliusban 16,3 százalékos visszaesést regisztráltak, az egy hónappal korábbi 0,2 százalékos csökkenést követően.

 

A kínai gazdaság 7,5 százalékkal nőtt 2014 második negyedévében, az első negyedévi 7,4 százalékot követően. Jelenleg több elemző gondolja úgy, hogy a Kínai Központi Kormányzat beavatkozása várható  az ingatlanpiac stabilizálása és a  szükséges jobb teljesítmény elérése érdekében.