Több mint százhúszezer négyzetméternyi új épület épül

Elfogadta a városligeti építési szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén. A gigaberuházás keretében 93500 négyzetméternyi új épületterület jön létre, 26000 négyzetméternyi bővítés (meglevő épületekhez) és 2800 gépkocsi férőhely mélygarázsban vagy parkolóházban.

Széchenyi Fürdő VárosligetA városliget átépítését a kormány által meghatározott program alapján kidolgozott Liget Budapest fejlesztési program tartalmazza. Európa jelenleg legnagyobb múzeumfejlesztési beruházása során megújítják a Városliget zöldterületét és benne öt új múzeumi épületet építenek fel.
 

Az egy négyzetkilométernyi területen fekvő, Városliget, ahová 196 éve telepítették az első platánokat,  Európa első, tervek alapján készült közparkja. Itt található az Állatkert, a Széchenyi fürdő, a Vajdahunyad vára, a Szépművészeti Múzeum, a Műjégpálya. A program tervezői azt a célt tűzték ki, hogy a meglévő zöldfelületet és a parki funkciót lehető legkevésbé érintsék az új épületek. A most elfogadott átépítéssel az eddigi 5,6 százalék helyett 7 százalékra nő a beépített terület nagysága.
 

Az elfogadott szabályzat szerint Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum létesülne a Petőfi Csarnok épületének helyén. Magyar Zene Háza épül majd a volt HUNGEXPO épületeinek helyére. A volt Felvonulási tér területén további három múzeum épülhet, az Új Néprajzi Múzeum, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum. A Közlekedési Múzeumot részben újjáépítik és kibővítik. Az új rész a jelenlegi szervizút és parkoló helyén, az épület előtt és térszín alatt lesz. A térszín alá kerül az új Nemzeti Galériát – Ludwig Múzeumot kiszolgáló mélygarázs is.


A Fővárosi Állat- és Növénykertet a volt Vidám Park területén bővítik, itt Pannon ősvilág, benne a Pannon ősvadon elnevezésű csarnok épül. Felújítják a meglévő cirkuszépületet is, alkalmassá téve azt minden cirkuszművészeti ág befogadására.