Tizedszerre gyűlik össze az ingatlanos világ Budapesten

Idén november 25-én 10. alkalommal rendezi meg a Portfolio a hazai ingatlanpiac legfontosabb szakmai rendezvényét, a Property Investment Forum konferenciát. A kerek évforduló alkalmából pedig különleges visszatekintéssel készültünk a hazai ingatlanpiac és a konferencia elmúlt éveiről. Tíz konferencia, kilenc év, piaci sikerek, drámák, fellendülések. Képek, chartok, infografika.

Az első konferenciát még alig több mint 155 fővel rendeztük meg – igaz, a résztvevők leültetéséhez a pótszékek használatára is szükség volt, tavaly viszont már több mint 400 fő részvételével zajlott a Portfolio Property Investment Forum. Az alábbi infografikán gyűjtöttük össze az eddigi konferenciák legérdekesebb számait:

Az eddigi konferenciák tanulságai

Néhány fontos és tanulságos mondatot válogattunk ki az eddig megrendezett Property Investment Forum konferenciákról készült beszámolókból, mely jól szemlélteti az ingatlanpiacon az elmúlt években lezajlott változásokat.

2006: A régióba (potenciálisan) áramló tőke mennyisége (azaz a piac kereslete) jelentősen meghaladja a kínálatot, azaz a minőségi termékek kínálatát, ami piaci anomáliákhoz vezethet, sőt néhány esetben már vezetett is.

2007: Kérdés, hogy az elmúlt hónapokban kialakult hitelpiaci válság milyen súlyosan érinti az ingatlanpiacot: hozamemelkedési folyamat indul el vagy csupán az eddigi dinamikus csökkenés áll meg?

2008: Aki azért jött a konferenciára, hogy meggyőzze magát arról, nincs is válság, az nagyot csalódott, a szektor szereplői meglepő őszinteséggel beszéltek a tőke és a finanszírozás eltűnéséről, a fejlesztések visszaeséséről, a nagyobb projektek elnyújtásáról.

2009: A konferenciát a beletörődés jellemezte, mindenki tisztában van vele, hogy a helyzet nem túl rózsás, a fejlesztés volumene jelentősen visszaesett, jelenleg inkább a túlélési stratégiák dominálnak, és csak a távolabbi jövőt illetően merülnek fel újabb beruházási ötletek.

2010: Bár a finanszírozást illetően a piaci szereplők jelentős része továbbra is borúlátó, ám a befektetési piac kilátásait illetően többségben vannak azok, akik mérsékelt optimizmussal tekintenek a jövőbe és volumennövekedést, valamint hozamcsökkenést várnak.

2011: Most már az optimizmus gyökere sincs meg az ingatlanpiaci szereplőkben: a legtöbben nem látják a következő évekre a növekedést, vagy a finanszírozási feltételek enyhülését, a lakáspiacon viszont a szakértők véleménye szerint elértük a mélypontot.

2012: A hazai ingatlanpiaci elérhette a mélypontját, a régiós piacokat a bizonytalanság jellemzi, sokkal óvatosabbak és körültekintőbbek a piaci szereplők, de a nehézségek ellenére még midig jó befektetési lehetőségnek számít Kelet-Közép-Európa.

2013: Túl vagyunk a mélyponton, azóta pedig ismét egy nehéz év áll az iparág szereplői mögött, ráadásul a kilátások sem túl kedvezők: a jelentősebb makroindikátorokat tekintve Magyarország a régió érettebb ingatlanpiaccal rendelkező országaihoz képest gyengébb képet mutat.
 

Kíváncsian várjuk, az idei évben mit mondanak az ingatlanpiac legfontosabb szereplői arról, hogy elértük-e már a mélypontot, illetve mikorra várható a fellendülés. 

 

Tizedszerre gyűlik össze az ingatlanos világ Budapesten
A tavalyi konferencia több mint 400 fő részvételével zajlott.

 

REsource Property Awards

2010 óta kerül évről évre kiosztásra, több kategóriában a konferencia szakmai díja, a REsource Property Awards. Az azóta eltelt négy évben három életműdíj talált gazdára. 2010-ben, a szakmai körökkel teljes egyetértésben, Baross Pál kapta a díjat, aki több évtizedes munkájával, és a hazai ingatlanpiacon kifejtett tanácsadói és fejlesztői sikereivel érdemelte ki a megtiszteltetést. 2012-ben Demján Sándornak, a TriGranit Fejlesztési Zrt. elnönek ítélte a Portfolio.hu és a REsource IngatlanInfó szerkesztősége az életműdíjat. A díjjal a szervezők azt a szakmai és üzleti karriert szerették volna elismerni, amely többek között létrehozta Magyarország és Közép-Európa legmeghatározóbb ingatlanfejlesztő vállalatát. 2013-ban Varga Mihálynak, a KÉSZ csoport elnök-vezérigazgatójának ítélték az elismerést az elmúlt 30 évben az építőiparban nyújtott kimagasló teljesítményéért. November 25-én pedig kiderül, lesz-e negyedik nyertese a REsource Property Awards életműdíjának.

2010-ben és 2011-ben az év irodapiaci ügynökségének járó elismerés is kiosztásra került. A díjat mindkét évben a Jones Lang LaSalle kapta, mivel a cég a legnagyobb számú irodapiaci tranzakcióban működött közre. Ezen kívül pedig – teljes mértékben a konferencián résztvevő közönség szavazatai alapján – minden évben megválasztották az év projektjét is: 

Tizedszerre gyűlik össze az ingatlanos világ Budapesten