Rózsaszín madarak Debrecen egén

Új magyarországi központot nyit Közép-Kelet Európa legnagyobb diszkont légitársasága.

Debrecenben nyitotta meg második központját Közép-Kelet Európa legnagyobb diszkont légitársasága, a Wizz Air. Új járatokra és növekvő járatsűrűségre számíthatnak majd az utasok, a repülőtér fejlődése pedig remélhetőleg a logisztikai folyamatokra is pozitív hatással lesz majd.

December 16-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a Wizz Air második magyarországi központját, ezúttal Debrecenben. A légitársaság eddig is üzemeltetett járatokat a városba, a terjeszkedés azonban növekvő járatsűrűséget és új útvonalak bevonását is magával hozza. Három új járat indul Párizs Beauvais, Brüsszel Charleroi és Malmö célállomásokra, London Luton és Eindhoven vonalon pedig gyakrabban közlekednek majd a repülőgépek.
 

„2015 egy sikeres év volt a Wizz Air életében, az év elején a vállalat bevezetésre került a londoni tőzsdére, vállalati érték alapján pedig Európa ötödik legnagyobb légitársaságának posztját foglalhatta el.” – mondat el Várady József a Wizz Air vezérigazgatója. Az új bázis nyitásával kapcsolatban Várady hozzáfűzte: „a fejlődés és a növekedés eddig is jelen volt Debrecenben, az igazi dinamika azonban csak most fog bekövetkezni”.

A Wizz Air induláskor egy Airbus A320 bázisrepülőgéppel lesz jelen a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren. A változás serkentheti a helyi munkaerőpiacot a repülés és turizmus területén, azáltal, hogy Kelet-Magyarország több utas számára válik elérhetővé alacsony viteldíjú szolgáltatásokkal.

A debreceni repülőtér fejlődése nem csak az utasforgalomra, de a szállítmányozásra is pozitív hatással lehet. A főként ipari üzemek és szolgáltató egységek létesítésével foglalkozó Xanga cégcsoport például a repülőtér üzemeltetése mellett egy logisztikai központot is fejleszt a területen. A vállalat igazgatója Herdon István elmondta, hogy 7,2 milliárd forintot költöttek eddig a fejlesztésre. A mostani befektetéssel kapcsolatban kifejtette, hogy: „Ez egy logisztikai installáció. Kiszemeltünk egy helyszínt, a Debreceni Nemzetközi Repülőteret, ami egy olyan logisztikai helyszín –a világon egyébként mindenhol a repülőtér az-, ahol érdemes fejleszteni. Kialakítottunk egy trimodális logisztikai bázist, hiszen az irányvonattal közvetlen kikötői kapcsolatunk van.”

A repülőtér jelen pillanatban személyforgalmat bonyolít le, de logisztikai központ kialakításnál korszerű technológiát alkalmaztak, előre gondolva az esetleges igényekre.