Optimista hangulatot mért az RICS

Az RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) számos ország kereskedelmi ingatlan piacát vizsgálva negyedévente felmérést készít RICS Commercial Property Monitor címmel. A kutatás célja, hogy összehasonlítható adatokat gyűjtsön a kereskedelmi ingatlanok piacát jellemző hangulatról egyrészt befektetői másrészt bérbeadói szempontból. Magyarországról most második alkalommal készült felmérés.

A felmérés eredményei alapján a pénzügyi válság által leginkább sújtott országokban – mint például Spanyolország, Portugália és Írország – mostanra mind a bérlői, mind a befektetői oldalon erős kereslet mutatkozik. Magyarországon 2011 óta először látjuk a bérlői kereslet erősödését az elmúlt negyedév alapján. Talán még fontosabb, hogy a következő 12 hónap tekintetében a Monitor a bérlők és befektetők részéről is növekvő aktivitást jelez előre.

 

illusztráció monitorA bérlői kereslet mostanra gyorsabb ütemben nő mint a kínálat, ez pedig közép távon az üresedési ráta csökkenését eredményezheti. A visszafogott kínálat ellenére azonban a bérleti díjak egyelőre változatlanok. A befektetői érdeklődés egyértelműen növekszik, különösen a kiskereskedelmi és az ipari szektorban, illetve a jelentős átalakítást, átpozicionálást igénylő nyomott áron hozzáférhető ingatlanok tekintetében. A RICS Kereskedelmi Ingatlan Monitor azt tükrözi, hogy erősödik magyarországi ingatlanpiac iránti bizalom, amit a nemzetközi befektetők, illetve a helyi piaci szereplők növekvő optimizmusa is alátámaszt.

 

Az nem valószínű, hogy a következő 12 hónap során az ingatlanszektor aktivitása visszatér a válság előtti virágzásba, de a gazdasági növekedés stabilizálódásánatk hatására csökkenhet az üresedési ráta. A következő időszak ideálisnak mondható ingatlan vásárlására vagy bérlésére Magyarországon, mivel valószínűleg mind a bérleti díjak, mind az ingatlan árak emelkedni fognak a növekvő kereslet hatására.

 

A piacon jelenleg zajló tárgyalásokból rövid távon újabb befektetési tranzakciók valósulhatnak meg. A felmérés eredménye alapján rövid távon nem számolhatunk a befektetési hozamszintek jelentős esésével. A fejlett piacokon és a szűkebb régióban bekövetkezett hozamcsökkenés miatt a befektetők egyre nehezebben találnak megfelelő befektetési célpontokat. Magyarország relatív vonzereje így egy olyan időszakban nő (a magyar hozamok nem csak a fejlett európai, de a régiós országok hozamait is jelentős mértékben meghaladják), amikor a nemzetközi viszonylatban befektetésre váró vagyontömeg újabb csúcsokat dönt. Az ország makromutatói továbbra is stabil, enyhén javuló képet mutatnak. Megalapozottnak tűnik tehát az a várakozás, a növekvő befektetői érdeklődés hosszabb távon az árak emelkedésében is érezteti majd hatását.

 

2014 első negyedévében új irodaház is épült, ami szintén bizakodásra adhat okot.  Az irodapiacot jellemző kihasználatlansági mutató még nem csökkent, mivel a bérlők jelentős része újratárgyalja a bérleti feltételeit, ami sok esetben a bérelt terület csökkenését eredményezi. Az új bérlői tranzakciók átlagos mérete még mindig 500 m2 alatt van.

 

Az RICS a Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor negyedéves eredményeit most először Bulgária, Csehország és Románia tekintetében is közzétette. A Monitor országonként és szektoronként eltérő mértékben, de mindenhol pozitív hangulatot mért.