Ömlik a tőke az európai plázákba

Az európai kiskereskedelmi ingatlanpiacra 33 milliárd euró érkezett 2014 első kilenc hónapjában, ami 2007 óta a legmagasabb érték. Egyedül a harmadik negyedévben 11,1 milliárdért vettek ingatlanokat a befektetők, ami 23 százalékkal haladja meg a 2013-as értéket – derül ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó legfrissebb kutatási adataiból.

A kiskereskedelmi befektetések az Egyesült Királyságban és az Ibériai-félszigeten nőttek a legnagyobb mértékben ebben az évben – a brit piacon 2007 óta nem látott értékben, mintegy 12,2 milliárd euróért cseréltek gazdát az ingatlanok 2014 első kilenc hónapjában, míg Spanyolországban a harmadik negyedévben elköltött 1,2 milliárd euró szintén rekordot jelent.

2014 viszonylag csendes első két negyedéve után a jelenlegi politikai helyzet ellenére a befektetői étvágy erős volt Közép- és Kelet-Európában is: Romániában lódultak meg leginkább a befektetések: a régió egyik legnagyobb ügylete keretében az Immochan 261 millió euróért vett kiskereskedelmi ingatlanokat. Oroszországban szintén nőtt a forgalom, bár igen alacsony bázisról. 

 

Ömlik a tőke az európai plázákba


A kiskereskedelmi ingatlanok iránti érdeklődés Európa-szerte tovább fokozódik, és jelentősen bővül a befektetői kör, ami a verseny további erősödését eredményezi. Az EU 28 országában a bevásárlóutcák és bevásárlóközpontok esetében mért hozam 11, illetve 13 bázispontot esett 2014 harmadik negyedévében, így az átlagos súlyozott hozam jelenleg 4,42%, illetve 5,28%, ami a bevásárló-utcák esetében 2007 harmadik negyedéve (4,41%), illetve a bevásárlóközpontok esetében 2008 második negyedéve (5,13%) óta a legalacsonyabb érték.

“Több ország befektetője célozza meg az európai kiskereskedelmi piacot, mint a globális pénzügyi válság óta bármikor. A befektetők alacsony hitelhányaddal vágnak bele az üzletekbe, bár érzékeljük a hitel/fedezet arány növekedését. Mindenesetre az európai kiskereskedelmi ingatlanpiacra érkező tőke mennyisége (hitel és saját erő) hamarosan meghaladja a válság előtti, 2007-es szintet, ez pedig a hozamok további esését hozza megával.” – nyilatkozta John Welham, a CBRE európai kiskereskedelmi befektetésekért felelős vezetője.

“Magyarországon 2014 első felében voltak a legnépszerűbbek a kiskereskedelmi ingatlanbefektetések, közel 168 millió eurónyi forgalmat generáltak a harmadik negyedév végéig. Érdekes, hogy a teljes befektetési volumen legnagyobb részét a retail adta. Egy nagy, felsőkategóriás bevásárlóközpont (Allee) eladása az év elején a piacot nagyobb tranzakcióméretek felé mozdította. Előre tekintve 2015-re az várható, hogy a jó minőségű eladható termékek szűkössége korlátozhatja a kiskereskedelmi befektetési piacot.”- kommentálta Tim O’Sullivan, a CBRE ingatlanbefektetési vezetője.