Nem csak a full extrás budapesti házak érdemelnek figyelmet

.

Gyakran olvashatunk Budapest meglévő, épülő és tervezett ‘A’ kategóriás irodaházairól, azonban kevés szó esik ‘B’ kategóriás társaikról. Bár az elnevezés másodrendűséget sugallhat, koránt sem érdemes lebecsülni ezeket a házakat. Bár kevesebb szolgáltatást kínálnak, mint ‘A’ kategóriás társaik, a kényelmes munkavégzéshez szükséges munkafeltételeket ugyanúgy megteremtik. Néhány extráról lemondva cserébe ráadásul jóval kevesebbet is kell fizetni a ‘B’ kategóriás házakat választó cégeknek, így kiváló alternatívat jelenthetnek az egy lakásban már nem elférő, de alacsonyabb költségvetéssel rendelkező, kisebb vállalkozások számára. 

 

Mitől ‘B’ kategóriás egy iroda?


A szolgáltatások és az épület műszaki színvonalától függően különböző kategóriákra osztható az irodapiac. Hazai viszonylatban egységes elvárásokról, követelményrendszerekről nem beszélhetünk, egyedül a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) sorolja kategóriákba az irodaházakat, öt kötelező feltétel és tíz másodlagos kritérium segítségével azonosítja az ‘A’ kategóriás létesítményeket. Az öt feltétel között találunk a 24 órás biztonsági szolgálatra, a korszerű szellőztető- és fűtő/hűtő-rendszerre, a megfelelő mennyiségű parkolóhelyre, a kábelfektetési követelményekre és az egyéb alapvető berendezési elemekre (padlóburkolat, szőnyegpadló, világítástechnika, stb.) vonatkozókat. A tíz másodlagos kritérium közül hattal kell rendelkeznie egy ‘A’ kategóriás irodaháznak. Ezek között olyan érdekességet is találunk, mint a “presztízst sugárzó recepció” megléte vagy a 2,65 métert meghaladó belmagasság. Amennyiben ezen felül további extra paraméterekkel rendelkezik az irodaház, akkor az ‘A ‘ kategóriába is sorolható, ide nagyjából a budapesti irodaházak 10%-a tartozik az Eltinga kutatása szerint. Az ún. ‘B’ kategóriás irodaházak ennél alacsonyabb szolgáltatási színvonalat képviselnek – ide sorolható a fővárosi irodaházak kb. 20%-a.
 

De nem csak bérelni olcsóbb…


Ahogy az egyik legismertebb ingatlanos mondás tartja, egy ingatlan esetében az árat, illetve a bérleti díjat három fő tényező határozza meg: a lokáció, a lokáció és a lokáció. Emellett persze az irodaház által kínált szolgáltatások is jelentősen befolyásolják a bérleti díjat. Óriási különbségeket láthatunk Budapesten, az irodaház.info adatai alapján nagyjából 5 és 20 euró/négyzetméter/hó között mozog az ‘A’ kategóriás, míg 3 és 11 euró között a ‘B’ kategóriás irodák bérleti díja.
 

…hanem fenntartani is


Az energiahasználat és bizonyos egyéb szolgáltatások díját ahogy a lakások, úgy a modern irodaházak esetében sem tartalmazza a bérleti díj. Az irodahirdetéseknél a “rezsi” díját az üzemetetési költség soron találjuk meg. Míg ‘A’ kategóriás irodaházak esetében általában 3 és 5, ‘B’ kategóriás házaknál inkább 2 és 4 euró/négyzetméter/hó között mozog az üzemeltetési költség.
 

Milyen egy ‘B’ kategóriaház?

 

Nem csak a full extrás budapesti házak érdemelnek figyelmet

Budapest irodatérképére rápillantva megállapíthatjuk, hogy Budapest szinte minden városrészében találhatunk ‘B’ kategóriás irodaházakat, a legtöbb pedig – nem túl meglepő módon – fő közlekedési útvonalak vonzáskörzetében helyezkedik el. Az irodahaz.info adatbázisának segítségével az alábbiakban néhány konkrét példán keresztül mutatjuk meg, hogy mire számíthatnak a ‘B’ kategóriás irodaházak bérlői.

Appeninn – V. Mérleg u. 4.

Nem csak a full extrás budapesti házak érdemelnek figyelmet

Az irodaház adatlapjának megtekintéséért kattints a fotóra!

Az elsőként bemutatásra kerülő ‘B’ kategóriás irodaház Budapest szívében helyezkedik el, néhány perc sétára a Lánchídtól, valamint a Deák Ferenc tértől. Az 1948-ban Hild József tervei alapján épült ingatlan 3720 négyzetméter alapterületű és 5 emelettel rendelkezik. 2009-ben felújításon esett át, népszerűségét pedig jól mutatja, hogy az irodahaz.info oldalán található adatlapja szerint jelenleg nem rendelkezik szabad területtel.

Rózsaházak A B

Nem csak a full extrás budapesti házak érdemelnek figyelmet

Az irodaház adatlapjának megtekintéséért kattints a fotóra!

A budai II. került – és egyben az egész város – egyik legdrágább lakónegyedének szomszédságában is találunk ‘B’ kategóriás irodaházát. A 7754 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező Rózsaházak még a 90-es évek végén épült, majd 2004-ben átfogó felújítás alatt esett át. A leírás szerint a Rózsaházak két épületből álló együttese olyan szolgáltatásokkal várja bérlőit, mint 24 órás portaszolgálat, közös területek takarítása, mélygarázs és felszíni parkolók, bérelhető tárgyaló, panoráma, szélessávú internet, klimatizálás. Az épülethez ezen felül kapcsolódik önkiszolgáló étterem és kávézó, valamint bankfiók és szépségszalon is.

Módusz Irodaház

Nem csak a full extrás budapesti házak érdemelnek figyelmet

Az irodaház adatlapjának megtekintéséért kattints a fotóra!

A Hungária körgyűrűn gyakran utazók számára ismerős lehet ez a Könyves Kálmán körúton elhelyezkedő, elsőre meglehetősen robosztusnak ható épület. A Módusz Irodaház 1953-ban épült, komolyabb felújításon pedig 1997-ben esett át. Az 5500 négyzetméter irodaterülettel rendelkező ingatlan saját parkolóval, étteremmel, flexibilisen változtatható belső elrendezéssel, számítástechnikai tanácsadással és egyéb szolgáltatásokkal várja bérlőit.

Városmajor Irodaház

Nem csak a full extrás budapesti házak érdemelnek figyelmet

Az irodaház adatlapjának megtekintéséért kattints a fotóra!

Szintén egy jellegzetesnek mondható, XII. kerületi épületben kapott helyett a 2008-ban felújított Városmajor Irodaház. A két épületből álló irodaház Városmajor utcára néző főépülete a földszinttel együtt hat emeleten kínál korszerű, jó műszaki állapotban lévő irodahelyiségeket. A kínált szolgáltatások közé tartozik a 24 órás portaszolgálat, kártyás beléptető rendszer, valamint légkondicionálás.