Napelemek segítik három dunakeszi közintézmény energiaellátását

Közel százmillió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból finanszírozta Dunakeszi önkormányzata egy helyi óvoda, egy általános iskola és a polgármesteri hivatal napelemes rendszereinek kiépítését – közölte a hivatal pályázati referense pénteken az MTI-vel.

Százmillió forint támogatást nyert Dunakeszi önkormányzata a tavaly nyáron benyújtott pályázaton, amely a Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül a megújuló energiahordozó-felhasználást szorgalmazta.

 

Önerőre nem volt szükség. A támogatás összegét a Fazekas Mihály Általános Iskola, a Hunyadi utcában lévő „piros óvoda”, valamint a polgármesteri hivatal épületének tetőszerkezetén összesen 427 napelem megvásárlására és elhelyezésére fordították. A beruházás során figyeltek arra is, hogy a napelemek telepítésekor az ingatlanok külső megjelenése változatlan maradjon.

 

A korszerű rendszerek a három intézmény villamosenergia-felhasználásának 39–83 százalékát fedezik épületenként eltérő mértékben, élettartamuk karbantartás és javítás nélkül legalább 25 év. A napelemes megoldásnak köszönhetően kevesebb áram vásárlására lesz szükség, így az érintett intézmények fenntartási költsége jelentősen csökken, miközben mérséklődik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke is. A műszaki átadást követően mindhárom ingatlanban megkezdődött az energiatermelés, illetve a szolgáltató hálózatára történő visszatáplálás – közölte Berényi Éva pályázati referens.