Nagyratörő tervek a Váci úton

Újabb fázisához érkezett a fővárosi Váci Greens irodakomplexum fejlesztése. A “C” épület már szerkezetkész, átadása 2015 nyarán várható, valamint megkezdődtek a “B” épület munkálatai is. A tavaly augusztusban átadott, szinte teljes kihasználtsággal működő “A” épülettel együtt összesen több mint 58 000 négyzetméternyi irodaterületet kínál majd a Váci Greens 2016-tól.

A “C” épület a fejlesztési terület északkeleti részén épül, átadása 2015 nyarán várható és 18 200 négyzetméternyi irodaterületet kínál majd. A hat emeletből jelenleg a felső háromra, valamint a földszintre írtak alá előbérleti szerződést. A “B” épület kivitelezése is zajlik, a telek délkeleti részén, befejezése 2015 karácsonyára várható, összesen 24 500 négyzetméternyi irodaterülettel. A “B” épület bérlésére konkrét szerződést még nem írtak alá, így a fejlesztés spekulatív jellegűnek tekinthető, az Atenor Groupnál azonban optimisták, már csak azért is, mert a jelenlegi bérlői kör várhatóan még nagyobb területre tart majd igényt a közeljövőben. 

 

Nagyratörő tervek a Váci úton

A fejlesztést az Atenor Group saját forrásból finanszírozza. Ha mindhárom épület elkészül, összesen több mint 58 000 négyzetméternyi irodaterületet kínál majd a Váci Greens komplexum, a fejlesztés azonban itt nem áll meg. Nemrég megérkeztek a telek északnyugati sarkába tervezett “D” épület látványtervei, a következő lépés pedig az építési engedély megszerzése lesz. A négy épület tömbjétől északra pedig már az “E” épület számára kijelölt telek is rendelkezésre áll. 

 

A Váci Greens komplexum a budapesti irodafejlesztések közül elsőként nyerte el a BREEAM “Excellent” minősítést 2011-ben. Az irodaházakon belüli zöld megoldások mellett az irodapark közepén egy mintegy 3000 négyzetméteres közösségi tér jön majd létre, melyet nem csak az irodaház dolgozói használhatnak. Az épületek belső földszinti egységeiben vendéglátó is egyéb kereskedelmi egységek is helyet kapnak majd. Az egyik jelentős bérlő, a GE például felmérte alkalmazottai körében, hogy milyen létesítményeket látnának szívesen, a legtöbben pedig egy fitneszközpont megnyitása mellett tették le voksukat. 

 

A Váci Greens fejlesztés jelenlegi állapotát bemutatni kívánó sajtótájékoztatón Borbély Zoltán, az Atenor projektigazgatója elmondta, véleménye szerint a hatékonyságnak köszönhető a komplexum irodaházainak magas kihasználtsága. A rendkívül alacsonynak tekinthető üzemeltetési költség mellett a Váci Greens népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy egy olyan időszakban kezdődött meg a fejlesztés, amikor szinte senki más nem akart Budapesten új irodaházat építeni, az azóta eltelt években pedig jelentős új igény lépett fel jó minőségű fővárosi irodákra (pl. a gyorsan mozgó SSC-k által) – véli a projektigazgató. Borbély Zoltán szerint elképzelhető, hogy az Atenor Group a Váci Greens kedvező tapasztalati láttán újabb budapesti irodafejlesztésbe kezd.