Nagy ugrás a befektetésekben Európában

Magyarországon az iroda- és ipariingatlan-befektetések növekednek a legjobban, és hazánkhoz hasonlóan Írország és Spanyolország is közel van ahhoz, hogy 2014-ben rekordot döntsön a kereskedelmi ingatlan-befektetések forgalmában. – derül ki a CBRE kutatási adataiból.

2014 harmadik negyedévében 48,4 millió eurót fektettek be Európa kereskedelmi ingatlanpiacain, ami jelentős, 27 százalékos növekedést jelent 2013 harmadik negyedéhez és 4 százalékos bővülést 2014 második negyedévéhez képest. 2014 első három negyedévében így már 133 milliárd eurót költöttek el a befektetők, szemben a 2013 hasonló időszakában mért 103 milliárd euróval. Írországban 1,6 milliárd euróval megdőlt a 2006 harmadik negyedéves 1,5 milliárdos forgalom-rekord, míg a Spanyolországban elköltött 3,5 milliárd euró minden idők második legmagasabb negyedéves forgalma volt.

2014 harmadik negyedéve más, “fellendülő” piacon is erős negyedévnek számít: Hollandiában 35, Olaszországban 40, Portugáliában pedig 54 százalékkal nőtt a forgalom a 2013-as időszakhoz képest. A legnagyobb piacokon, az Egyesült Királyságban és Németországban is jelentősen, 20 százalék felett bővült a befektetési piac. Mindkét országban a nagy központokon – Londonon és az öt nagy német városon (Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg és München) – kívül a régiós piacok növekedése volt szembetűnő. 

 

Nagy ugrás a befektetésekben Európában


Magyarországon 2014 első három negyedévében 379 millió eurót költöttek el a befektetők a kereskedelmi ingatlanpiacon,ami jelentősen meghaladja a 2013 hasonló időszakában mért 271 millió eurós forgalmat. Míg az első félévben leginkább a kiskereskedelmi ingatlanok voltak kapósak a vevők körében, a harmadik negyedévben az irodaingatlanok vitték a prímet. A magyar vásárlók aránya pedig minden rekordot megdöntve 35 százalékra rúgott 2014 októberéig, főleg a befektetési alapok aktivitásának köszönhetően. Az első osztályú ingatlanok hozama a kiskereskedelmi ingatlanok esetében 7%, ami így nem változott. Az irodák esetében a hozam 7,25% 25 bázispontos csökkenést követően, ipari ingatlanok esetében szintén 25 bázispontos csökkenést után 9,25 százalékon állt meg.

“A CBRE Magyarországon is a befektetési forgalom további növekedésével számol. Eddig a piacot a saját tőkéből finanszírozott vásárlások mozgatták, ám a jövőben a finanszírozási lehetőségek bővülésével még jelentősebb tranzakciók is elképzelhetők, így a forgalom tovább emelkedhet. A reálgazdaság várható lassulása, az euró zóna jövőbeli gazdasági növekedése körüli aggodalmak egyelőre nem érezhetőek a befektetési piacon.” – nyilatkozta Borbély Gábor, a CBRE budapesti irodájának kutatási és tanácsadási vezetője.