Munka vagy élet?

Örökérvényű kérdés, hogy mennyi időt töltsünk az irodában. Érdemes-e túlórázni? Hol kell meghúzni a határt a munka és a magánélet között? A kérdés fontosságáról mindenki tud, mégis a vészjósló figyelmezetésekre fittyet hányva folyik minden, a „megszokott rendben”.

Nehéz megtalálni a helyes egyensúlyt munka és magánélet között. Ez a tendencia rajzolódik ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség kutatásából is, miszerint az élet e két fontos területének összeegyeztetése a munkavállalók 18%-ának okoz nehézséget.

A túlórázás szinte minden szervezetnél “bevett szokás”. A munkaidőn felül munkával töltött idő külső és belső hatásra is növekedhet. Gyakori probléma, hogy a szervezet forrás hiányában nem tudja bővíteni a csapatot, így a meglévő dolgozókra hárul többembernyi munka. Az is előfordulhat azonban, hogy a munkavállaló nem tud és akar kevesebbet dolgozni, mely egy belső késztetésből fakad. Családos embereknél, főleg férfiaknál mindez az “én vagyok a családfő, nekem kell eltartani a családot” attitűdből fakadhat, egyedülállóknál pedig inkább a magány elleni védekezés egy formája lehet.

A következőkben két munkaformát mutatunk be, melyek ugyan merőben különböznek, mégis idővel találkoznak a munkahelyen eltöltött idő képzeletbeli skáláján, hiszen mindkettő szembe megy mindenféle mentálhigiénés elvvel és előírással.

 

Home Office

A home office vagyis az otthonról végzett munka sokak számára vonzó lehetőség. Természetesen ez is több szinten valósulhat meg, az alkalmankénti verziótól kezdve a heti egy napos változaton át egészen a távmunkáig. Ez a munkaforma nem működőképes minden ágazatban, hiszen egy recepciós nehezen tudna távmunkában dolgozni. Mindezek mellett azonban temérdek terület van, ami nem kifejezetten helyhez kötött.

Hatalmas előnye, hogy az utazásra szánt idő megspórolható, nem beszélve arról, hogy bizonyos feladatokhoz a csend és a kényelmes környezet segíti a belefeledkezést. A hatékonyság meglehetősen megosztó kérdés. Vannak, akik azt vallják, hogy a távmunkában, home office-ban dolgozók valójában kevesebb munkát végeznek el és kevesebb időt töltenek “dolgosan”. Az ellentábor szerint ez a munkaforma növeli a dolgozók elégedettségét, ami sokkal inkább motiválja őket, mint bármi más.

 

Természetesen itt is vannak bizonyos alapszabályok. Az első és legfontosabb, hogy készíts tervet minden reggel a napi teendőidről. Ennek hiányában kicsúszik a kezedből az irányítás és egy hatalmas feladatkupac közepén találod majd magad, amiből igencsak nehéz kikászálódni. Hasonlóan lényeges, hogy felkelés után öltözz fel “rendes” ruhába és az ebédszünetet is szorítsd ésszerű határok közé. Fontos, hogy mozdulj ki otthonról! Mint egy irodában eltöltött nap után, ilyenkor is jól eshet egy pohár bor a barátaiddal vagy egy vacsora a kedveseddel.

 

Office Home

A másik véglet az office home, ami alatt jelen esetben a fordított home office rendszerét értjük, vagyis azt, amikor a dolgozók már a munkahelyükből csinálnak “szálláshelyet”. Amint a Portfolio cikke is megírta a Google már professzionális szinten űzi ezt a műfajt: lényegében minden helyiséget kialakítottak az irodában, ami egy lakásban megtalálható. Így valóban, mi értelme haza menni?

A jelenséghez az is hozzájárul, hogy a dolgozók heti 40 óránál jóval többet töltenek az irodában. A munkahely és a magánélet összemosásának beteges formája egészen extrém helyzeteket produkálhat, például volt olyan Google dolgozó, aki több mint 1 évig lakott az épületben, de akadt olyan is, aki egy lakóautóban élt a parkolóban.

 

Ugyan ezek az esetek meglehetősen ritkaság számba mennek, az már sokkal életközelibb példa, ha valaki 10-12 órát húz le a munkahelyén. Gondoljunk csak bele, ebben az esetben, ha az illető reggel 8-ra jár dolgozni és este 7-8 körül ér haza, akkor csupán 4 órát tölt el ébren az otthonában, feltéve, hogy éjfélkor nyugovóra tér. Ez alatt a pár óra alatt kell kikapcsolódnia, családi életet élnie stb.

A túlóra legkritikusabb pontja, hogy nehezen követhető. Az egy dolog, hogy sok helyen fel sem merül a munkával töltött plusz órák kifizetésének gondolata. A probléma az emberi, személyi oldallal van. A munkamánia ugyanis komoly és élő jelenség, egy olyan betegség, amit a XXI. század termelt ki magának.

 

Kiadó irodát keres? – Az Irodahaz.info-n biztosan megtalálja az igazit!