Moszkva így sem tud lecsúszni a listáról

A Cushman & Wakefield éves Office Space Across the World globális rangsora szerint, a londoni West End harmadik éve a világ legdrágább irodapiaca, megtartva előnyét Hongkong előtt. A londoni elsődleges bérleti díjak a West End alpiacon 4,6 százalékkal növekedtek az év során, de még mindig 13 százalékkal elmaradnak a 2007-es rekordtól. A limitált kínálat hatására és az új fejlesztések ellenére további bérleti díj emelkedésre számíthatunk 2015-ben.

George Roberts, a Cushman & Wakefield londoni irodapiaci szakértője elmondta: “London továbbra is vonzó a nagy, nemzetközi vállalatok részére, akik itt szeretnének letelepedni és ugródeszkára van szükségük Európa felé. Mivel az Egyesült Királyság gazdasága folyamatosan erősödik, várhatóan 2015-ben is jelentős lesz a kereslet a londoni irodaterületek iránt. A kínálat csökkenésével a bérleti díjak emelkedésére számítunk.”

A globális irodapiaci bérleti díjak 2014-ben 7 százalékkal növekedtek, mely több mint a duplája a 2010-ben mért kb. 3 százalékos emelkedésnek. Összességében a tavalyi évben a főbb városok tovább erősítették pozíciójukat a globális rangsorban a kisebb, periférián lévő városokkal szemben. 

 

Moszkva így sem tud lecsúszni a listáról

A bérlőknek továbbra is kihívásokkal kell szembenézniük, nem csak az ingatlanok tekintetében, általában, hanem azok földrajzi elhelyezkedése miatt is mely érthető veszély, Ezek a hatások sarkallnak sok céget a bérleti díjak újratárgyalására, főleg azokon a helyeken, ahol túlkínálat van.

James Young a Cushman & Wakefield EMEA régiójának irodabérbeadási vezetője hozzátette: “Európa ingatlanpiacának legfontosabb témája, az elmúlt két évben átadott fejlesztések mértéke. A közelmúltbéli fejlesztési fellendülés ellenére, az újjáéledést a kínálat irányítja, ahogy a bérlők továbbra is azon minőségi lokációkat keresik, amik megfelelő munkakörnyezetet biztosítanak az alkalmazottaknak egy ilyen kiélezett munkaerő piaci versenyhelyzetben.”

Bár azon piacokon, ahol túlkereslet lép fel, mint például London ez némileg eltérő, hiszen több bérlő már a szerződés lejárata előtt elköltözik, ha így biztosíthatja magának a szükséges, nagyobb, rugalmasabb kialakítású irodaterületet. A minőségi területek csökkenésével, a másodlagos területek egyre keresettebbek és mivel a bérleti díjak elég szilárdak, az elkövetkezendő 12 hónapban fellendülésre számítunk.

Azután, hogy London bebetonozta magát a globális rangsor csúcsára, az EMEA régió specifikációi szerint Moszkva áll a második helyen, annak ellenére, hogy itt 17 százalék csökkenés történt a bérleti díjak tekintetében, mely a geopolitikai feszültségeknek köszönető.

Az EMEA rangsor harmadik helyén Párizs áll, ahol szintén 6,3 százalékos bérleti díj csökkenés és 3,9 százalékos bérlői költség csökkenés történt az év során. A legnagyobb növekedés Dublinban történt, mely 6 helyezést lépett előre, a 19. helyre a globális rangsorban, míg Dubai és Doha a bérlői költségek növekedéséről számolhat be, 4 és 3 helyet lépett előre a 11. és a 13. helyre a világ legdrágább irodapiacainak listájában.