Mikor térnek végre vissza a külföldi befektetők?

Az ingatlanpiac élénkülése szempontjából is fontos előfeltétel a gazdasági helyzet alakulása és ezzel a külföldi befektetők bizalmának helyreállítása. A 2014-es év változást hozott, a kereskedelmi ingatlan befektetések volumene közel 500 millió eurót ért el, ezzel 70%-al haladta meg az előző évit. Az RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) szervezésében februárban tartott előadást az ingatlanszakma szereplőinek Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a magyar gazdaság helyzetéről, ahol a résztvevők is egyetértettek abban, hogy a gazdaság és az ingatlanpiac jelenlegi helyzete ígéretesebb, mint egy évvel ezelőtt.

Winkler Edina MRICS, az RICS magyarországi elnökségének tagja és a DTZ vezető értékbecslője elmondta, hogy a befektetők sorban állása és az ingatlanok vételárának általános emelkedése még várat magára. Mindenképpen előremutató ugyanakkor, hogy 2014-ben több nagy értékű ingatlan is gazdát cserélt és az eddig tapasztalt vevői érdektelenség megtörni látszik. A kiszámíthatóbb gazdaságpolitika és az árfolyamkockázat kiküszöbölése azonban kulcsfontosságú az érdeklődés fenntartásához.

Lindwurm György MRICS, a DTZ ingatlanbefektetési társigazgatója hozzátette, hogy a jövőben több befektetési termék fog a piacra kerülni a 30-50 millió eurós értéksávban, hiszen már jelenleg is folyik ilyen ingatlanok befektetői átvilágítása. Már most úgy tűnik, hogy 2015 első felében legalább megközelítőleg 250 millió euró értékű tranzakció fog lezárulni, ami éves szinten az ideihez képest további volumen-növekedést vetít előre.