Mi történik a lakáspiacon?

A Duna House legfrissebb piacelemzés kiadványából, az Ingatlanbarométerből megtudhatjuk

A lakáspiacon idén a legerősebb hónap a szeptember volt, amikor 8000 lakóingatlan cserélt gazdát. Ezt követően októberben, és novemberben is csökkent kissé az országos ingatlan adás-vételek darabszáma. A Duna House becslése alapján év végéig 84-85 ezer körüli tranzakciószám várható.

 

A vidéki panellakások ára az ország mindkét felén hasonló volt – Kelet – Magyarországon 128, nyugaton 121 ezer Forintot adtak négyzetméterenként ezért a típusért. A fővárosban a pesti oldalon 157-, Budán 178 ezer Ft/m2 áron vásároltak. A téglaépítésű lakások Nyugat-Magyarországon 175ezer Ft/m2 áron keltek el, keleten 163 eFt/m2 volt az ár.

 

A fővárosban, a budai oldalon 300 ezer fölé ment a tégla lakások négyzetméterenkénti ára, de a belváros sem sokkal maradt el ettől, itt 293 eFt/m2 volt az ár. Pesten 208 ezres volt a novemberi átlag.

 

Új építésű lakásból ismét csekély volt a forgalom, a legmagasabb arány Nyugat-Magyarországon mutatkozott ebben a minőségi kategóriában. A „nagyon jó” minősítést kapott ingatlanból Pest Megyében vettek a legnagyobb arányban, itt a forgalom 40% – a volt ilyen, míg a legkisebb arányban ebből az ország nyugati felén vettek 22% – kal. Felújítandó ingatlant az ország minden vizsgált pontján csupán 5 – 6%-ban vásároltak.

 

A főváros kerületei közül a XIII. és a XIV. kerület volt a legkeresettebb, a vásárolni szándékozók 16,5%-a megjelölte valamelyiket, mint lehetséges elhelyezkedést, ezt követte a XI. kerület 15,5 %-kal és a jó fogás reményében a II. kerület is kedvelt célpont lett, novemberben 14%-ot ért el. Budapest déli régiói a legkevésbé keresettek, itt kerületenként legfeljebb 4% volt az érdeklődés aránya.

Vidéken 18%-kal az eredetileg meghirdetett ár alatt adták el végül az ingatlanokat, Budapesten viszont „csupán” 14% -kal. A panellakások jól árazhatók, itt átlagban csak 3%-ot kellett csökkenteni az eredetileg elképzelt árból, viszont a vásárlók ennél a típusnál is szeretnek 6-7 % ot alkudni. A téglaépítésű lakásoknál 4% volt az irányár csökkentési átlag, de a vevők itt is 6-7%-ot alkudtak tovább.

 

Régen volt rá példa, hogy a legnagyobb vásárlói réteg nem az első lakást vásárlóké, de idén novemberben a fővárosban a legtöbb vásárlás, 33%, befektetési céllal történt. Így az első lakást vásárlók aránya 31%-kal, a második helyre csúszott vissza.  A befektetők Budapesten átlag 15,5 millió forintot költöttek ingatlanonként. Vidéken minden harmadik vevő első lakását vásárolta, átlag 9 millió forintért.

 

Vidéken 16%-kal kevesebben vásároltak 60 négyzetméternél kisebb lakást, mint egy évvel ezelőtt. Nőtt helyette a nagyobbaké: a 60-80 közötti méretben 6%-kal, a 80-100 m2 közöttieké pedig 10%-kal.

 

Dupla annyi 160 négyzetméter fölötti lakást vásároltak idén novemberben a tavalyival szemben, de arányuk így is csekély, mindössze 4% volt. Árkategóriájában minden második megvett lakás 5-10 millió Ft közé esett. Budán 60 nm fölötti lakásból vásároltak többet az utóbbi két hónapban, Pesten viszont a 40-60 nm között a legtöbbek által preferált lakásméret.