Mi is az a BTS?

A built-to-suit (BTS) a megbízó vállalat egyedi igényeire tervezett és megépített épület. Az aasarchitecture.com írása alapján mutatunk be erre egy holland példát.

Amszterdam délkeleti iparterületén található egy az A1-es autópályára néző tizenkilencezer négyzetméteres telek. Az OMA építésziroda azt a feladatot kapta, hogy létesítsen itt egy olyan helyszínt, amely a megbízó vállalat különféle tevékenységeit, egyetlen ingatlanba gyűjtve, teret ad a részlegek együttműködésének és stimulálja azt. Így épült meg végül a városi öltözetet készítő dizájner cég G-Star Raw amszterdami főhadiszállása, amelynek reklámjaiban Liv Tyler színésznőt és Magnus Carlsen sakk világbajnokot is láthattuk már.

 

Az elkészült 27 500 négyzetméteres épület 140 méter hosszú, horizontális fekvésű, magja egy központi rész, amelyben a cég alapját képező kreatív tevékenységet végző osztályok foglalnak helyet. Ezt veszi körül két iroda-gyűrű, a parkolók és a kiszolgáló helyiségek. A különféle tevékenységek által használt területek az alkalmazott burkolóanyagok révén látványban is elkülönülnek egymástól. A központi rész átlátható az azt körülvevő üvegfalaknak köszönhetően, míg az egyéb adminisztrációs irodák monolitikus szolidságát a fekete beton burkolatok adják.

 

A külső gyűrű alsó szintje egy talapzatot képez, amely a parkolásé és utas ki-és beszállásé, de itt lehet rendezvényeket tartani és installációkat bemutatni. A főbejárat egy üvegből készült dobozszerű építmény, amelyben a G-Star Raw bemutatótermei kapnak helyet. Ez a része a létesítménynek a látogatóké, itt belső munkák nem folynak, azokat kivéve, amelyeket a látogatóknak kívánnak bemutatni.

 

G-Star Raw BTSA belső rész kreatív magjában csúsztatott szintek és dupla belmagasságú terek egy dinamikus környezetet alkotnak bár egymástól elválasztva, mégis megfelelő interakcióra lehetőséget adva a különféle kreatív tevékenységet végző osztályok számára.

 

A rugalmas, többféle funkciót ellátó épület egyazon időben teret biztosít a nyitottságnak, a bemutatkozásnak a látogatók felé, és a zártságnak a hangárajtók mögé rejtett munkának, a gyártásnak, a partiknak, a divatbemutatóknak. Az A10-es autópályára néző épület, a talapzat használatának változatosságával mindig új megjelenést biztosít, ezzel erősítve a cég dinamikus arculatát.