Mennyibe kerül egy balatoni nyaraló?

A jó idő és a fillérekért kínált nyaralókról szóló hírek a Balaton-partra csalták a vevőket − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett környékbeli ingatlanközvetítők,.

Az újságcikkek miatt rengeteg vevőjelölt irreális árelképzelésekkel, fél áron megszerezhető üdülők vérmes reményeivel érkezik a tópartra − vélik a lapunk által megkérdezett balatoni ingatlanközvetítők. A vélt áresésből és a tucatjával fillérekért kínált álomnyaralókból sokan szeretnének hasznot húzni, a kedvezőtlen elhelyezkedésű, pattól távoli retroüdülők dömpingszerű kínálatával való szembesülés azonban legtöbbjük számára komoly csalódás. Ráadásul a viszonylag jó fekvésű, 20-30 éves házikók, ikernyaralók tulajdonosai ragaszkodnak az öt-hat év előtti árszinthez. Az első látásra is tetszetős, víz közeli, új vagy újszerű ingatlanokból pedig már jóval szűkösebb a választék, az árak pedig másfél-kétszer akkorák, mint az áresés hírére megjelenő vevők fantáziáiban szereplők.

 

Az északi part keleti medencéjében, Almáditól Tihanyig például csak a valamilyen pluszt − panorámát, víz- vagy strand közeliséget, szép fekvést, új, újszerű vagy felújított épületet és berendezést, vonzó környezetet vagy ezek elegyét − kínáló ingatlanok tulajdonosai számíthatnak érdeklődőkre − válaszolta a napi.hu kérdésére Torma Steffi, az Immobalaton Kft. ingatlaniroda tulajdonosnője. Mint kifejtette, az élénkülés tulajdonképpen már 2012 őszén elkezdődött, ám ebből tényleg csak az extrával csábító nyaralók eladói profitálhatnak.

 

A vevők egyre tájékozottabbak, tudják, mire kell figyelni a vásárlásnál, s egy eladásra kínált százas ingatlanportfólió mintegy 15 százaléka igazán piacképes, a maradéknak csak markáns árcsökkentéssel lehet némi esélye. A cikk további része a napi.hu oldalán!