Megtorpant a lendület az irodapiacon

Kicsit megtorpant a lendület a budapesti irodapiacon, az idei év első negyedévében ugyan tovább csökkent az üresedési ráta, de a kereslet az előző negyedévhez képest jelentősen alacsonyabb volt. Pozitív hír viszont, hogy a keresleten belül a legnagyobb arányt az új bérbeadások tették ki – derül ki a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) legfrissebb közleményéből.

2015 első negyedévében nem került sor új területek átadására az irodapiacon, így a budapesti modern irodaállomány (beleértve a spekulatív és saját tulajdonú épületeket) 3 230 100 négyzetmétert tett ki, melyből 2 587 780 négyzetméter az “A” és “B” besorolású modern spekulatív irodaterület és 642 320 négyzetméter a saját tulajdonú iroda. 

 

Az ingatlanfejlesztő szemével

Az irodapiac jelenlegi állapotával kapcsolatban megkérdeztük Angel Gábort, a BIF Nyrt. vezérigazgatóját, aki kérdésünkre elmondta: 

Pozitív, hogy hogy továbbra is és immár tartósan csökken a kihasználatlansági ráta (mind az összes iroda állományon mind a bériroda állományon belül) és az is, hogy az összes bérleti szerződések között arányaiban nő az új bérbeadás és a bérlői bővülés. Ezek az egy-két éve beindult nemzetgazdaságnak köszönhetőek, amit az irodapiac a szokásos egy-másfél éves fáziskéséssel követ. Ezzel együtt ahhoz, hogy ismét sikeres irodapiacról lehessen beszélni, további és tartósan hasonló tendenciák szükségesek amik magukkal tudják vonni a bérleti díjak emelkedését és ezt követően az új fejlesztések nagyobb arányú megjelenését. Óvatosságra ad okot az, hogy a kereslet mind az előző év utolsó negyedévéhez képest, mind pedig az előző 5 év első negyedéves adataihoz képest alacsonyabban alakult, így a következő negyedéves adat sokat elárulhat majd arról, hogy negatív irányba forduló trendnek, vagy esetleg egyszeri hatásoknak köszönhető-e a mostani visszaesés. Véleményem szerint új fejlesztések abban az esetben fognak nagyobb arányban elindulni, ha a kihasználatlansági ráta a tisztán bériroda piacon is 15%-köré fog csökkeni (ez jelenleg 19% körül alakul) és ennek hatására a bérleti díjak szintje átlagosan is emelkedni kezd.

 

Megtorpant a lendület az irodapiacon

Az irodaállomány évente történő felülvizsgálata során 30 irodaház mérete változott, további 4 irodaház pedig kikerült a modern iroda állományból, mivel nem felelt meg a BRF által felállított kritériumoknak. A fentiek következtében a modern iroda állomány közel 8000 négyzetméterrel csökkent. Egy irodaház értékesítésre került a végfelhasználónak, így a saját tulajdonú állományhoz lett sorolva, ezáltal a bérirodaállomány nagysága 13 ezer négyzetméterrel lett kisebb. 

 

Megtorpant a lendület az irodapiacon

Az üresedési ráta 2,8 százalékponttal csökkent 2014 azonos időszakához viszonyítva az idei év első negyedévében és 0,5 százalékponttal kevesebb, mint az előző negyedévben, így jelenleg 15,7%-on áll. A kihasználatlanság Dél-Budán a legalacsonyabb, a területek 10,2%-a áll üresen. A legmagasabb az üresedés a fővárosi alpiacok közül a Váci úton, ahol 18,7%-os a kihasználatlanság. Az agglomerációban továbbra is nagyon magas az üresedési ráta, 32,6%. 
 

A kereslet 64 010 négyzetmétert tett ki 2015 első negyedévében, ami ugyan fele a 2014 negyedik negyedévében regisztráltnak, de csupán 5%-kal marad el az első negyedéves keresletek 5 éves átlagától.

A kereslet megoszlása változáson ment keresztül, ebben a negyedévben az új bérbeadások képviselték a legnagyobb arányt, 43%-ot tettek ki. A szerződéshosszabbítások csupán 31%-os piaci részesedéssel járultak hozzá a teljes volumenhez, míg a bővülések átlag feletti arányt, 19%-ot képviseltek. Egy ingatlant végfelhasználók vettek meg a Nem-Központi Pest alpiacon, ami saját tulajdonú tranzakciónak minősült (4680 négyzetméter). 

 

Megtorpant a lendület az irodapiacon

A tranzakciós arány a Pest központi és Váci úti alpiacon volt a legmagasabb, mindkét lokáció több mint 20%-ot képviselt a teljes keresletből. A negyedév legnagyobb tranzakciója egy szerződéshosszabbítás volt az Átrium Parkban 5300 négyzetméteren. Ezt követte egy új bérbeadás több mint 3000 négyzetméteren a Buda Business Centerben és egy szerződéshosszabbítás 3000 négyzetméteren a Danubius irodaházak harmadik épületében. 

 

 

Megtorpant a lendület az irodapiacon

A negyedév során rögzített 165 tranzakció átlagos mérete 388 négyzetméter volt, azonos a 2014 első negyedéves átlaggal, de kevesebb, mint az elmúlt 5 évben regisztrált első negyedéves átlagérték. (488 négyzetméter). A nettó abszorpció 13 960 négyzetmétert tett ki az első negyedévben, ennyivel nőtt a teljes bérbeadott irodaállomány egy negyedév alatt. A Váci úti irodafolyosón kiemelkedően magas volt, 9220 négyzetméter. 
 

BIEF, BRF

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) tagjai, a CBRE , a Colliers International , a Cushman & Wakefield , a DTZ , az Eston International , a JLL és a Robertson Hungary.