Megszavazták a plázastop meghosszabbítását

Elfogadta az Országgyűlés a plázák építésének lehetőségét szabályozó módosítást. Az épített környezet védelméről szóló jogszabályt 116 igen szavazattal, 39 nem ellenében, 21 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. Az új törvény 2015 január elsején lép hatályba.

A módosítást egyebek mellett az indokolta, hogy a 2012 januárjában életbe lépett hároméves moratórium lejár a 300 négyzetméternél nagyobb üzletek építésére. Az új szabályozásban a 300 négyzetméteres határ 400-ra emelkedik. Az ennél nagyobb bruttó alapterületű kereskedelmi építményekre, illetve az építmények bővítésére az országos illetékességgel eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetőjének szakhatósági állásfoglalását kell beszerezni.

A kormányhivatal az engedély kiadásához vizsgálja az érintett település és vonzáskörzetének közlekedési, környezeti és településrendezési hatásait, továbbá véleményt kér az érintett miniszterekből álló bizottságtól is. A kormányhivataltól előzetes szakhatósági hozzájárulás is kérhető, amely egy évig használható fel.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára korábban az európai uniós kötelezettség mellett a kormány társadalompolitikai célkitűzéseivel, a hazai kiskereskedelem erősítésével indokolta a plázaépítés lehetőségét szabályozó jogszabály módosítását.