Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

Ahogy mondani szokták, egy ingatlan értékének meghatározásakor a három legfontosabb tényező a lokáció, lokáció, lokáció. Az irodapiac esetében a legdrágább ingatlanok jó megközelítéssel és magas színvonalú szolgáltatási környezettel rendelkeznek. Ennek fényében nem meglepő, hogy a legmagasabb bérleti díjakkal az V. kerületben találkozhatunk, ahol mindez rendelkezésre áll, ráadásul garantált a központi elhelyezkedés. Új sorozatunk a budapesti irodapiac szegmenseit mutatjuk be, másodikként a belvárost.

A sorozat első részét az alábbi linkre kattintva olvashatod: 
2015.02.15 07:07Megmutatjuk Budapest legnépszerűbb helyét 

 

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) nyolc alpiacra osztja a budapesti irodapiacot és ezen bontás alapján közli negyedéves statisztikáit. 2014-ban a teljes irodaállomány 11%-a koncentrálódott a CBD-ként (Central Business District) is emlegetett alpiacra. Bérbeadások tekintetében részesedéséhez mérten volt sikeres a belváros, itt realizálódott terület alapján a bérleti szerződések 9%-a. A kihasználatlanság 2013-hoz képest mintegy 4 százalékponttal csökkent és továbbra is valamivel alacsonyabb, mint Budapest egészére nézve. 

 

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

A 2014-ben átadásra került négy fővárosi irodaházból egy található a belvárosi alpiacon, az Eiffel Palace, így tavaly a belvárosi irodaállomány 14 500 négyzetméterrel bővült. Az összes újonnan átadott terület 21%-ra koncentrálódott így a belvárosra. A tavalyi év utolsó negyedévében itt zajlott le a bruttó bérbeadás 8%-a, összesen közel 9 500 négyzetméterre kötöttek szerződést, melynek legnagyobb része új bérleti szerződés volt, bár a megújítások aránya sem elhanyagolható. 

 

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

A budapesti irodatérképre nézve leolvasható, hogy a belvárosi alpiac (melynek területe megegyezik az V. kerületével) irodaházai általában a Bajcsy-Zsilinszky út – Kiskörút tengelyhez (mely a város egyik fő közlekedési útvonala) helyezkednek el közelebb. Ezen kívül a Kossuth tér és a Fővám tér (metróállomások) és a Széchenyi tér közelében találunk még néhány modern irodaházat. A kiváló lokációt persze meg is kell fizetni – az irodahaz.info adatbázisa alapján most bemutatunk néhányat a belváros munkaközpontjai közül. 

 

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

 

A legújabb: Eiffel Palace

 

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

Tavaly márciusban adták át a Pesti Hírlap és a Zrínyi Nyomda egykori székházának helyt adó épületben az Eiffel Palace irodaházat. Az eredetileg 1893-ban átadott épületet a Horizon Development élesztette újjá a 2011-ben elindított rekonstrukcióval. A ház legnagyobb bérlője a PricewaterhouseCoopers, amely a Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán álló 14 ezer négyzetméteres épület közel háromnegyedében bérel exkluzív irodaterületeket. A nyár legnagyobb vihart kavaró tranzakciójaként az MNB augusztusban 45,3 millió euróért megvásárolta az irodaházat – a piaci árnál drágábban, a budapesti irodapiacon tapasztaltnál alacsonyabb hozamszinten. Az Eiffel Palace egyébként a REsource Ingatlaninfó és az Irodaház.info közös Property Awards 2014 díjkiosztóján elnyerte az “Év Irodaháza” címet. A Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlan körül decemberben is láthattunk mozgolódást: a CBRE magyarországi leányvállalata jelentette be, hogy 2015 elején beköltözik a belvárosi luxusirodaházba.

A legdrágább: Akadémia Business Center

 

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A legdrágább belvárosi irodaházat az Akadémia utcában találjuk, a Duna szomszédságában. A világörökségi védettséget élvező területen álló irodaházat két épületrész alkotja. A Duna-part felőli oldalon egy 1861-ben létesült épület áll, mely megőrizve eredeti homlokzatát, teljes felújításon és belső átalakításokon esett át. E régi rész – a szigorú műemlékvédelmi elvárások, előírások szerint – új épületrésszel egészült ki, mely funkcionális és műszaki kialakításában kor elvárásait követi. Az irodahaz.info oldalán található adatlapja szerint a bérleti díj 18,5 euró, melyhez 5,4 eurós üzemeltetési költség tárul, mindez havonta és négyzetméterenként. Az 13 000 négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező irodaház jelenleg 74%-os kihasználtsággal üzemel.

A legnagyobb: Bank Center

 

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A prémium irodaház a Szabadság téren, a Magyar Nemzeti Bank és a belváros egyik legkedveltebb közterületének szomszédságában helyezkedik el és összesen 32 000 négyzetméter iroda és kereskedelmi területet foglal magába. Az 1996-ban átadott épület jelenleg 93%-os bérbeadottsággal üzemel. A Belváros egyik legismertebb irodaházában 16 – 22 eurós bérleti díjjal és 4,5 eurós üzemeltetési költséggel kell számolni. Ezért cserébe az épületben fitnesztermet, konferenciatermet, 475 férőhelyes mélygarázst, tisztítót, fodrászt, kozmetikust és autómosót is találunk.

A nagy átalakuló: Roosevelt 7/8 Irodaház

 

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

Az eredetileg Spenótházként ismert épület 1972-ben készült el, az átépítésre pedig a 2000-es években került sor. 2006 óta üzemel jelenlegi külsejével, Roosevelt 7/8 Irodaházként. A Széchenyi tér régi nevére emlékeztető irodaházban is mélyen a zsebébe kell nyúlnia a bérlőknek, a havi és négyzetméterenkénti ráta 17 – 20 euró között mozog, amihez mintegy 3 eurós üzemeltetési költség társul. Az A kategóriás irodaház a leírás szerint minél széleskörűbb kényelmi szolgáltatásokat kíván biztosítani bérlőinek és ezeket az extra szolgáltatásokat egy hűségprogram keretében kiterjesztené az irodaház falain kívülre is. A 29 000 négyzetméteres bérbeadható területből jelenleg 2166 négyzetméter szabad, ami 7%-os kihasználatlanságot jelent.

A legközpontibb: City Center

 

Megmutatjuk, hol a legdrágább dolgozni Budapesten

A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A Bajcsy-Zsilinszky úton található irodaház nevéből már sejthető, hogy egy rendkívül központi elhelyezkedésű ingatlanról van szó. A három metróvonal állomásától is 2-3 percen belül megközelíthető irodaház a József Attila utca sarkán nyílt meg 1989-ben. A 8236 négyzetméternyi irodaterületből jelenleg 940 szabad, ami 11%-os üresedési rátát jelent. A bérleti díjak a lokációhoz képest viszonylag alacsonyan, 12,5-13,5 euró között mozognak, ami vélhetően annak a következménye, hogy a budapesti mércével mérve öreg irodaépületről van szó.