Magyarország alig fér fel a térképre

2007 óta a legerősebb évet zárta az európai befektetési ingatlanpiac, összesen 186 milliárd euró (kb. 56,8 ezer milliárd forint) értékben zárultak le tranzakciók. Soha nem látott szintre emelkedett az Európán kívülről érkező befektetők aránya, elsősorban Ázsiában és az Egyesült Államokban nőtt meg az érdeklődők száma. Továbbra is az irodák a legnépszerűbb termékek, a budapesti irodapiacnál pedig csak a bukaresti és a moszkvai kecsegteti magasabb hozamokkal az Európában nézelődő befektetőket – áll a DTZ befektetési piaci elemzésében.

Hétéves rekord dőlt meg

 

 

Magyarország alig fér fel a térképre

Az európai kereskedelmi ingatlanpiacon a befektetési volumen elérte a rekordnak számító 65 milliárd eurót 2014 negyedik negyedévében. Ezáltal a tavalyi évben a teljes volumen elérte a 186 milliárd eurót, ami egyrészt 29%-os emelkedést jelent 2013-hoz képest, másrészt a legmagasabb érték 2007 óta. A kontinens minden vizsgált országában kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható, bár a teljes befektetési aktivitás mintegy 70%-a továbbra is a legfejlettebb piacokhoz (Egyesült Királyság, Németország és Franciaország) köthető.


 

Magyarország láthatatlan a térképen

 

 

Magyarország alig fér fel a térképre

Klikk a képre!

 

A befektetők körében rendkívül népszerűvé váltak a perifériához tartozó országok (Írország, Olaszország és Spanyolország), melyek az évekig húzódó válság legnagyobb vesztesei voltak. Ezeken a piacokon a befektetési volumen elérte a 15,5 milliárd eurót, ami 93%-os éves növekedést jelent. A kelet-közép-európai régió iránti érdeklődés is megnőtt, itt éves szinten 6,5 milliárd eurót költöttek a befektetők, ebből 2,9 milliárdot Lengyelországban, 1,3 milliárdot pedig Romániában. Magyarország ehhez képest eltörpül a térképen, valamivel kevesebb mint 500 millió eurós befektetési volumenről beszélhetünk, ami éves szintes óriási emelkedést jelent.


 

Özönlenek az amerikai befektetők

 

 

Magyarország alig fér fel a térképre

Amellett, hogy minden országban nőtt a befektetési volumen, szintén pozitív fejleménynek tekinthető, hogy mind a belföldi, mind a külföldi befektetők aktvitása növekedett. Az Európán kívülről érkező tőke aránya a mérések 2004-es kezdete óta nem látott szinte, 30%-ra emelkedett. Ez a növekedés kisebb részt az ázsiai befektetők megjelenéséhez, nagyobb részt pedig az észak-amerikai befektetők visszatéréséhez köthető. Az Egyesült Államokból érkező befektetők több mint 8 milliárd eurót költöttek az utolsó negyedévben európai ingatlanokra, többet, mint az azt megelőző három negyedévben összesen.


 

Máshol szeretik a plázákat

 

 

Magyarország alig fér fel a térképre

Továbbra is az irodapiac a befektetők kedvence, a teljes aktivitás 44%-a ebben a szegmensben realizálódik. Az ipari ingatlanok iránti növekedés is jelentős mértékben emelkedett, különösen a kelet-közép-európai régióban. A befektetési volumen ebben a szegmensben 2014-ben elérte a rekordnak számító 21 milliárd eurót. Bár Magyarországon a hamarosan életbe lépő szabályozások miatt nem tartoznak a legkeresettebb eszközök közé a bevásárlóközpontok, Európa többi részében töretlen népszerűségük. A kiskereskedelmi szegmensben a befektetések összértéke elérte a 24 milliárd eurót 2014-ben, ez 33%-os emelkedést jelent a tavalyi 18 milliárd euróhoz képest.
 

Rekordalacsony hozamok


Az irodapiac prémium szegmensében jellemző hozamszintek esése folytatódott a legtöbb európai piacon, sok helyen elérték a 2005 óta mért legalacsonyabb szintet. A tőke súlya, különösen a tengeren túli befektetők részéről, jelentős nyomás alatt tartja a hozamokat, ráadásul a rekordalacsony kamatszintek emelkedésére sem számíthatunk a közeljövőben, így további csökkenés is elképzelhető.

 

 

Magyarország alig fér fel a térképre

Egyelőre a DTZ által vizsgált 20 piac közül 15-ben a válság előtti szintnél magasabban tartózkodnak a hozamok. A legalacsonyabb hozamok a nyugat- és észak-európai pénzügyi központokban mérhetők, míg a legmagasabbak Kelet-Európában. A budapesti prémium irodapiac kínálja a harmadik legmagasabb hozamokat Európában, Moszkva és Bukarest után. 

 

Magyarország alig fér fel a térképre

Az átlagos tranzakciós hozamok esése is folytatódott. Mind a negyedév (30 bázispont), mind az év (120 bázispont) folyamán az ipari ingatlanok piaca produkálta a legnagyobb zuhanást. Az irodapiacon negyedéves szinte 20, éves szinten 80 bázispontos esést mért a DTZ, míg a kiskereskedelmi szegmensben viszonylag mérsékelt, 10, illetve 40 bázispontos csökkenést regisztráltak. Mindennek ellenére azonban az átlagos hozamszintek így is a válság előtti szint felett tartózkodnak.

 

Újabb rekordnak nézünk elébe


Az európai befektetési piac kilátásai rendkívül pozitívak 2015-re nézve. Továbbra is hatalmas mennyiségű tőke keresi gazdáját, a rendkívül alacsony kamatkörnyezetben így az ingatlan mindenképp vonzó befedetésnek számít. Az éves volumen elérheti a 210 milliárd eurót, ami a második legmagasabb érték lenne (2007 után) a DTZ által vezetett statisztika 2000-es kezdete óta.