Lusták vagyunk a szelektív gyűjtéshez!

A szelektív hulladékgyűjtés már az ország 96 százalékában elérhető, a lakosság 46 százaléka mégsem él a lehetőséggel.

Szinte az egész országban elérhetővé vált mára a szelektív hulladékgyűjtés, a lakosság majdnem fele mégsem gyűjti külön a tejes és gyümölcsleves kartondobozokat – derül ki egy friss online kutatásából. Az italos karton gyűjtésében az uniós átlag felét sem érjük el.

Azt IKSZ környezetvédelmi szervezet megbízásából a TNS Hoffmann kutatócég 1000 főt kérdezett meg, hogy kiderüljön, miért ilyen rosszak a statisztikáink, és hogyan lehetne ezen javítani. Bár a szelektív hulladékgyűjtés már az ország 96 százalékában elérhető, a lakosság 46 százaléka egyáltalán nem gyűjti külön az italos kartondobozokat. Ráadásul a szemetüket válogatók is minden harmadik dobozt a kommunális hulladék közé dobják. Egy átlagos család heti 5 italos dobozt ürít ki, ha az amúgy is szelektíven gyűjtők jobban odafigyelnének, akár évi 2600 tonnával több karton kerülhetne a jó helyre. Ráadásul, a kupakok külön gyűjtésével segíteni lehet rászoruló, beteg gyerekeken.

A 2016 márciusában végzett kutatás szerint a nem szelektíven gyűjtők 66 százaléka kényelmi szempontok miatt nem válogatja ki az italos dobozokat. Vagyis tudják a szelektálás módját, mégsem eszerint szemetelnek. Minden harmadik ember arra panaszkodott, hogy nem elérhető számára a szelektív hulladékgyűjtő, és majdnem ennyi ember magyarázta információhiánnyal azt, hogy nem szelektál. A nem válogatók 43 százaléka számára nem elég fontos a környezetvédelem ügye.

Nagyon könnyen lehetne ezeken az eredményeken javítani Kardos Ádám szerint. A környezettudatos takarítással foglalkozó Azurio Clean Kft. vezetője elmondta, kulcsfontosságú, hogy a háztartások saját otthonaikban is külön szemetest tartsanak fenn a szelektív hulladéknak. Ők ezt a gyakorlatot alkalmazzák az irodáknál is, és így lényegében teljesen ki tudják szűrni az újrahasznosítható hulladékot, valamint ezzel jelentősen tudják csökkenteni a kommunális hulladék mennyiségét is.