Lenyűgöző épületeket köszönhetünk a Volkswagennek

Bár mostanában – teljesen jogosan – a Volkswagenről szóló hírek mindegyike a dízelmotorjai körüli botrányról, illetve a világviszonylatban is számottevő cég még bizonytalan jövőjéről szólnak, az autóipari óriás nevéhez a kocsikon túl több is kötődik. Helyzetüknél fogva ugyanis több különleges ingatlan megépítésében és építészetileg kiemelkedő alkotások megvalósításában vettek részt. Ezekből válogattunk ki néhányat.

Autótorony

Talán az egyik legismertebb ingatlanjuk az az egyenként 60 méter magas és 400 járművet elnyelni képes toronypár, amely az autóipari Disneylandként funkcionáló wolfsburgi Autostadtban található.

 Forrás: Autostadt

 

Forrás: Tuningcarstory.com

 

Porsche Pavilion

A több dizájnoldalt is megjárt látványos kiállítótér és fórum szintén az Autostadt területén található.

Forrás: Arcdaily

 

“Szerviz” pavilon

Újabb dizájndíjas alkotás Wolfsburgból. A funkciója szerint tető és egy kisebb kiszolgáló tér.

Forrás: Archdaily

 

Amerikai központ

Bár az Egyesült Államokban nem olyan erős a VW, mint a világban, természetesen itt is erős jelenléttel bír, amihez helyi székház is tartozik. A székház nem messze Washingtontól, a virginiai Herndonban található.

Forrás: Glassdoor.com

 

Drezdai üvegpalota

A VW egyszerűen csak “Transparent Factory”-nak a drezdai gyárat, ahol az érdeklődők betekinthetnek a Volkswagen “hight-tech” világának színfalai mögé.

Forrás: Interpane.com

 

Központ a ködös Albionban

Az autóóriás modern pénzügyi központját a Londontól északra található Milton Keynes városba telepítették még 2014-ben. A közel 10 ezer négyzetméteres épület nem csak kívülről dizájnos és modern, hanem – talán kicsit ironikus is – az egyik legmagasabb besorolású fenntarthatósági és zöld beruházási címet is elérte, a BREEAM Excellentet.

Forrás: pHp architects

 

A klasszikus forma

Végül térjünk vissza a cég központjába, Wolfsburgba. A klasszikus gyárforma az ipari építészet egyik ékköve.

Forrás: Wikipedia


Némi háttér-információ a botrányról.