Lakópark lesz a londoni olimpia helyén

Az Olimpia után a falu lakóépületeit azok a befektetők veszik tulajdonba, akik durván 935 millió fontot fizettek azért, hogy belőlük a falu helyén 2818 lakásból álló lakóparkot hozhassanak létre. A lakóingatlanok kialakítása további munkahelyeket teremt a szigetországban.

Az Olimpiát megrendező város önkormányzata számára az érdeklődők vendégül látása rendkívül drága beruházást jelent. Ez a világ legnagyobb sporteseménye, és bár az alább bemutatott adatok egy része közvetlenül is hat a közkézen forgó részvények árfolyamára, a többit csak a mulatság kedvéért adjuk közre – írja Sverrir Sverrisson, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.

•   A londoni Olimpia durván 10 milliárd fontnyi befektetése elsősorban a brit építőipart ösztönözte.


•    Az eddigi legdrágább Olimpiát Peking rendezte, ahol a számla 25 milliárd fontra rúgott.


•    John Arnitt, az Olimpiai Megvalósítási Hatóság elnökének bejelentése szerint az olimpiai falu létesítményeinek 98 százalékát brit vállalatok kivitelezték. Ez önmagában 6 milliárd fontot és 1400 pályáztatott szerződést jelent.


•    A Londoni Olimpiai Falu a város keleti részén 246 hektár földterületen fekszik, ahol több mint 200 épületet kellett lebontani, és helyettük 4 állandó sportlétesítményt felépíteni.


•    Az Olimpia után a falu lakóépületeit azok a befektetők veszik tulajdonba, akik durván 935 millió fontot fizettek azért, hogy belőlük a falu helyén 2818 lakásból álló lakóparkot hozhassanak létre. A lakóingatlanok kialakítása további munkahelyeket teremt a szigetországban.


•    Várhatóan összesen 75 000 céggel kötnek pályáztatás útján szerződést a 2012. évi nyári Olimpiával kapcsolatos valamilyen munkavégzésre.


•    10 000 db ideiglenes illemhely készült el az olimpia idejére.


•  A londoni Olimpia során mintegy 200 000 fő szerződéses munkavállalót, fizetett alkalmazottat és önkéntest foglalkoztatnak.


•    Becslések szerint a megnyitó és a záró ünnepség megrendezése óránként durván 6 750 000 fontba kerül.


•    A londoni Olimpia biztonsági felügyeletét a G4S (GFS) biztonsági cég látja el. A cégnek ehhez jelentősen, 10 000 fő ideiglenes munkavállalóval kell bővítenie létszámát. A becslések szerint egyedül a biztonsági felügyelet ellátására aláírt szerződés 200 millió font árbevételt termel a G4S számára, így a cég éves forgalma idén 2-3 százalékkal megemelkedik.


•    A Reckitt Beckiser Csoport (RB) tulajdonában álló Durex az olimpiai faluban elszállásolt 16 000 sportoló között 150 000 db gumi óvszert oszt ki. Egy sportolóra tehát durván 9 óvszer jut. Összehasonlításképp: a 2010. évi vancouveri téli olimpiai játékok alatt a 7 000 sportolónak kiosztott 100 000 gumi kevésnek bizonyult.


•    A Rio Tinto (RIO) szállította a fémet az idén kiosztandó 4700 olimpiai éremhez. Korábban a RIO szállította a 2002. évi téli Olimpia érmeinek fémanyagát, a konkurens BHP Billiton (BHP) pedig 2008-ban Pekingben kapott szállítási szerződést.


•    A számos neves sportolót támogató Nike (NKE) részvényeinek árfolyama átlagosan 25 százalékkal emelkedett az elmúlt 6 nyári Olimpia idején dacára annak, hogy a cég nem olimpiai szponzor. Hasonló az Adidas (ADS) helyzete is, amelynek árfolyama az elmúlt 4 nyári Olimpia alkalmával átlagosan 12 százalékkal gyarapodott. Az Adidas a London2012 partnere, de nem nemzetközi támogató.


• Az olimpiai falu tőszomszédságában (3 000 négyzetméteren) épül meg a világ legnagyobb, összesen 1500 főt befogadó McDonald’s (MCD) étterme. Az MCD értékesítési tervében 50 000 db Big Mac, 100 000 adag sült krumpli és 30 000 fagylaltos turmix (shake) szerepel.


•    A 11 nemzetközi szponzor durván 50 millió dollárt fizet az Olimpiai Bizottságnak a “Globális Olimpiai Partner” címért. A szponzorok a díjon felül a játékok alatt a sportolókat és a dolgozókat árukkal/szolgáltatásokkal látják el.


•    A mennyiségekről annyit, hogy az olimpiai falu fogyasztása kenyérből várhatóan megközelíti a 25 000 veknit, burgonyából a 232 tonnát, húsból meghaladja a 100 tonnát, tejből eléri a 75 000 litert.


•    Az Olimpia közönségének, sportolóinak, személyzetének és önkénteseinek várhatóan 13 000 000 adag ételt fognak felszolgálni.

Nyilvánvaló, hogy az Olimpia, mint esemény számos ágazatra közvetlenül és közvetve egyaránt hat. A szolgáltatás, a turizmus, a közlekedés és az építőipar a leginkább kézenfekvő példa – zárja elemzését Sverrir Sverrisson, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank szakértője.