Lakások százezreit kellene lebontani

A hazai lakóingatlanok 70 százaléka elavult, minden tizedik – azaz több százezer lakás – pedig annyira rossz állapotban van, hogy már felújítani sem lenne érdemes – derül ki egy felmérésből. A legelterjedtebb lakástípus brutális mennyiségű energiát használ el.

A több mint 2,5 millió magyarországi családi ház legelterjedtebb típusa átlagosan több mint kétszer annyi energiát használ el, mint a nyolcvanas években épült panelek – írja a Napi.hu egy nemrégiben készült felmérés alapján. Manapság elképzelhetetlen lenne, de a nyolcvanas években csak panellakásból évente több mint 25 ezer épült.

A felmérés egyebek mellett energetikai szempontból is vizsgálta a hazai ingatlanokat, ezek szerint a hazai lakóingatlan-állomány 70 százaléka elavult, minden tizedik – azaz több százezer lakás – pedig annyira rossz állapotban van, hogy már felújítani sem érdemes. Összességében több mint 2,5 millió családi ház és lakás, 925 ezer társasház 84 ezer lakással, és 703 ezer lakást tartalmazó több mint 31 ezer iparosított társasház (nagyrészt panel) került a statisztikába.

A 15 típus közül a legtöbb épület az 1945 és 1979 között létesült családi ház (több mint 672 ezer), ugyanekkora lakásszámmal, átlagosan 140 négyzetméteres alapterülettel. A panelek többsége (több mint 324 ezer lakás) 1979 előtt épült, időarányosan viszont a nyolcvanas években pörgött föl igazán a “házgyár”, ugyanis ekkor évente több mint 25 ezer lakás épült. A leggyakoribb családiház-típus jelenlegi átlagos primer energiafelhasználása (405 kilowattóra/négyzetméter/év) közel kétszerese a ’79 előtti iparosított technológiájú épületekének (218-244), és több mint kétszerese a nyolcvanas évek paneljeiének (200 kilowattóra/négyzetméter/év).