Kommentár az adómentes lakástámogatás kiterjesztéséről

Egy új rendelet értelmében mostantól a lakásvásárlás, -építés, -bővítés, -korszerűsítésen kívül, a lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztéséhez és a hitelhez kapcsolódó más kötelezettségek megfizetéséhez is adómentes, vissza nem térítendő támogatást kaphat munkáltatójától a munkavállaló.

Déry Attila, Az Otthon Centrum vezető elemzője a rendelet várható hatásait így véleményezte. „ Mivel lakásépítésre és vásárlásra már korábban is elérhető volt ez a támogatás, ezért a rendelet azon része új, amely a hiteltörlesztésre vonatkozik. Ez csak közvetve lesz hatással a piacra és várakozásaink szerint nem fog jelentős változást okozni a piacon.

 

támogatásAzok, akik kimondottan a fizetési nehézségek miatt árulták az ingatlanukat, ha ez valóban könnyebbség nekik, most visszaléphetnek a piacról, ami a túlkínálatot csökkenteni fogja. Ez elméletben jó a piacnak, hiszen csökkenti az árakon lévő nyomást. Sajnos azonban tényleg csak elméletben, hiszen az árfolyamgátnak ugyanez lett volna a hatása, de a gyakorlatban nem volt tapasztalható a túlkínálat csökkenése.  Ezen kívül az is kérdéses, hogy a gyakorlatban hány munkavállaló kaphat ilyen formában juttatást a munkáltatójától, a számuk ugyanis jelentősen korlátozhatja a piacra gyakorolt hatást.”