Kilép a virtuális térből az e-kereskedelem

2016. február 25. csütörtök
Szöveg mérete Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése
Új éllovast üdvözölhetünk a logisztika húzóágazatai között.

Csaknem húsz millió négyzetméter modern ipari terület áll jelenleg rendelkezésre Közép-Európában. A felfokozott bérlői érdeklődésnek köszönhetően, az elérhető területek aránya történelmi mélypontra, 5,7 százalékra esett vissza. Összehasonlításképp – a jelenleg kihasználatlan irodaterületek aránya a régióban, ennek a kétszerese, 12 százalék.  Ezen adatok, a Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó kutatásaiból származnak, mely nyomon követi az ipari ingatlanok piacát Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában.
 

Az autóipar enyhe visszaesése az elmúlt évben, az e-kereskedelem erősödését eredményezte. “Jelentős fejlődést tapasztalunk a hazai és külföldi e-shopok tekintetében is. Többek a helyi piacokon való terjeszkedést választják, míg mások a külföldi piacok adta lehetőségekkel élnek és ott terjeszkednek. Első lépésként a szomszédos közép- európai országokba való belépés a cél. Több világméretű e-shop tűzte ki a mi piacainkon való letelepedési szándékot célként és a bővülés érdekében mindegyiküknek szüksége van raktárra és logisztikai ingatlanokra.” mondta Ferdinand Hlobil, a Cushman & Wakefield közép-európai ipari csapatának vezetője.

“A kiskereskedők és az üzletek az e-shopokon, még szélesebb kínálattal rendelkeznek, mely megnöveli raktározási igényüket. Mindeközben, a jelentős külföldi webshopok is egyre nagyobb területeket bérelnek a nyugat-európai régió kiszolgálásához és ezzel egyidejűleg nyitnak a keleti területek felé is.  A közép-európai munkaerő képzett és lényegesen olcsóbb, valamint gyakran előfordul, hogy a nyugatinál sokkal versenyképesebb áron tudnak raktárat bérelni” mondta Tom Listowski, Partner, a Cushman & Wakefield lengyel irodájának ipari ingatlanokkal foglalkozó vezetője.

Jelentős tranzakciók az e-kereskedelemhez köthetően az elmúlt 2 évben a TIM S.A. (30,000 m2), Mall.pl (több mint 9,500 m2), Home24 (26,400 m2), Oponeo (12,000 m2) Lengyelországban, Amazon (133,000 m2), Mall.cz (29,000 m2), Exiteria (11,000 m2) a Cseh Köztársaságban és az Alza.sk Szlovákiában.

“Egy másik figyelemre méltó trend, az általánosan növekvő piaci kereslet. Manapság nem meglepő, hogy beérkeznek 100,000 vagy akár 150,000 négyzetméteres keresések. Ez néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt” állítja Ferdinand Hlobil.

Magyarországon fellendülőben van mind a bérbeadási aktivitás, a kihasználatlanság és a fejlesztői/befektetői érdeklődés tekintetében. Halász- Csatári Gábor, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ipari ingatlanokkal foglalkozó vezetője elmondta: “A teljes kihasználatlanság jelenleg a valaha mért legalacsonyabb, 10,6 százalék, míg ha csak a raktárépületeket vesszük, 10 százalék alatt van. Az autóipari logisztika, az elektronika és a disztribúció még mindig a lista elején vannak, de az internetes kereskedelem (hasonlóan más európai országokhoz) is fellendülőben van. A nagy internetes áruházak, mint például az Amazon, még nem hódították meg a piacot.”

Bérbeadás
Az elmúlt évben összességében 4.5 millió négyzetméter ipari terület került bérbeadásra. 2013-ban 4.4 millió négyzetméter.

A kereslet tekintetében a piac nagyon erős és szinte minden felszabaduló terület néhány hónap alatt újabb bérlőre talál. Az elmúlt öt évben a spekulatív fejlesztések gyakorlatilag megszűntek, a fejlesztők rengeteg előzetesen meglévő igényt próbálnak kielégíteni az új épületeikkel.

A 4.5 millió négyzetméter bérbeadott területből 3.7 millió Lengyelország és Csehország területén realizálódott.

Új fejlesztések
A tavalyi évben átadott újonnan fejlesztett terület 1.5 millió négyzetméter volt. Egy évvel korábban ez a szám 1.4 millió négyzetméterre rúgott. A legnagyobb ugrás 2007-ben és 2008-ban történt, amikor több, mint 2 millió négyzetméter új területet került átadásra (mindkét évben 2.5 millió négyzetméter).

Tavaly Lengyelország és Csehország dominált az új fejlesztések vonatkozásában (összesen együtt 1.4 millió négyzetméter), Szlovákia némi fellendülést mutatott a 80,000 négyzetméter átadott területtel, mivel itt az előző években csupán 20-30,000 négyzetméter épült. Magyarországon és Romániában minimális volt az új átadások mértéke, mindkét országban elsődlegesen, a meglévő területek felszívására törekednek, mely megfelelő hatásfokkal működik” mondta továbbá Ferdinand Hlobil.

Kihasználatlanság
A kihasználatlanság történelmi mélypontra, 5,7 százalékra csökkent a régióban. “Magyarországon 5 százalékponttal, 11 százalékra csökkent, mely jelentős az elmúlt 8 év átlagához képest, amikor ez a mutató 20 százalék körül mozgott. Ha Magyarországon nem indul a közeljövőben egy masszív építkezési hullám, akkor a kihasználatlanság várhatóan az egészségesnek mondott, 10 százalék alá csökkenhet” tette hozzá Hlobil.

A kihasználatlanság Romániában is csökken. Ez köszönhető többek között, a politikai stabilitásnak, a gazdasági növekedésnek, az olcsó munkaerőnek és a rengeteg rendelkezésre álló földterületnek. Az ország hatalmas potenciállal rendelkezik és a Cushman & Wakefield által regisztrált keresések alapján a vállalatok érdeklődése folyamatosan nő az ország iránt.

Kilátások
Manapság erős fejlesztői piacról beszélhetünk Közép-Európa tekintetében. Amikor a bérlők választás elé kerülnek, korlátozott lehetőségeik vannak, ugyanakkor több helyszínen tudnak a fejlesztők kulcsra kész lehetőségeket, előkészített telkeket és megoldásokat kínálni. Ezek a bérlők Built-to-Suit megoldásokkal személyre szabott épületet kaphatnak, így nem kell alkalmazkodniuk a meglévő kialakításokhoz” összegezte Hlobil.

A beáramló gyártó cégeket Németországból, az olcsóbb, de képzett munkaerő és az olcsóbb ingatlan akvizíció vonzza. Arra számítunk, hogy ez a tendencia a későbbiekben sem változik.

nyitás

Legfrissebb hírek

Új irodaközpont épül a Duna-parton?

Indul a gigászi ingatlanprojekt Dél-Budán.


A CBRE-ből erősített a DVM group

Új pr és marketing igazgató a cégnél.


Új dizájn a Lánchíd lábánál

Átalakulnak a belvárosi irodaház belső terei.


Berúgta a motort a magántulajdonú ingatlanmulti

Zárta első negyedévét Demján egykori ingatlanvállalata


Bejött a stratégia Prágában

Megtelt a központ, e-kereskedő csapott le az utolsó 6 000 négyzetméterre.


Bejött a stratégia Prágában

Megtelt a központ, e-kereskedő csapott le az utolsó 6 000 négyzetméterre.


Nemzetközi futármulti költözik a reptérre

Bővül a reptéri régió logisztikai parkja.

  • Irodapiac
  • Raktárpiac
  • Lakáspiac
Irodapiaci információk az irodahaz.info portál adatai alapján.

A 2002-ben alapított, piacvezető Irodaház Információs Portál, a hazai irodapiacot mutatja be páratlan részletességgel. A kiadó, eladó, épülő és tervezett irodaházak, aktuális irodapiaci hírek, információk naprakész bemutatásával segíti, a felhasználok mindennapi munkáját.
Bérleti díj 'A' irodaházak - Buda

Bérleti díj 'A' irodaházak - Buda
ker.
Bérleti díj 'A' irodaházak - Pest

Bérleti díj 'A' irodaházak - Pest
ker.
Bérleti díj 'A' irodák - Budapest
Bérleti díj 'A' irodák - Budapest
Kiadó 'A' - Budai területek

Kiadó 'A' - Budai területek
ker.
Kiadó 'A' - Pesti kerületek

Kiadó 'A' - Pesti kerületek
ker.
Kiadó 'A' - Budapest
Kiadó 'A' - Budapest
Bérleti díj 'B' irodaházak - Buda

Bérleti díj 'B' irodaházak - Buda
ker.
Bérleti díj 'B' irodaházak - Pest

Bérleti díj 'B' irodaházak - Pest
ker.
Bérleti díj 'B' irodák - Budapest
Bérleti díj 'B' irodák - Budapest
Kiadó 'B' - Budai kerületek

Kiadó 'B' - Budai kerületek
ker.
Kiadó 'B' - Pesti kerületek

Kiadó 'B' - Pesti kerületek
ker.
Kiadó 'B' - Budapest
Kiadó 'B' - Budapest

Irodapiaci tranzakciók az irodahaz.info portál adatai alapján.

Bérlő Irodaház Cégprofil Ügynökség Dátum
Raktárpiaci információk a raktar.info portál adatai alapján.

A 2002-ben alapított, piacvezető Raktár Információs Portál, a hazai raktározási, logisztikai és ipari ingatlan piacot mutatja be páratlan részletességgel. A kiadó, eladó, épülő és tervezett raktárak, logisztikai központok, aktuális raktárpiaci hírek, információk naprakész bemutatásával segíti, a felhasználok mindennapi munkáját.
Raktárak összterület alapján
Raktárak Összterület alapján
Raktárak kiadó terület alapján
Raktárak Kiadó terület alapján

Raktárpiaci tranzakciók az raktar.info portál adatai alapján.

Bérlő Raktár Szektor Ügynökség Dátum
Lakáspiaci információk az ujlakas.info portál adatai alapján.

A 2002-ben alapított, piacvezető Újlakás Információs Portál, a hazai lakáspiacot mutatja be páratlan részletességgel. Az újépítésű társasházak, lakóparkok, az aktuális lakáspiaci hírek, információk naprakész bemutatásával segíti, a felhasználok mindennapi munkáját.
Lakás számok - Buda

db
Lakás számok - Buda
ker.
Lakás számok - Pest

db
Lakás számok - Pest
ker.
Lakás számok - Budapest
Lakás számok - Budapest db
Lakásméret - Buda

Lakásméret - Buda
ker.
Lakásméret - Pest

Lakásméret - Pest
ker.
Lakásméret - Budapest
Lakásméret - Budapest
Négyzetméter ár - Buda

eFt
Négyzetméter ár - Buda
ker.
Négyzetméter ár - Pest

eFt
Négyzetméter ár - Pest
ker.
Négyzetméter ár - Budapest
Négyzetméter ár - Budapest eFt
retail