Két kézzel kapkodnak a lakások után

A rendkívül erős szeptemberi számok alapján 2014 biztosan a válság utáni legerősebb év lesz az ingatlanpiacon. A Duna House ismét közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), mely szerint az első őszi hónapban országosan 10 059 ingatlan adásvétel bonyolódott le.

lakás vásárlás

Rekordhónappal kezdődött az ősz az ingatlanpiacon. A 10 059 tranzakció alapján szeptember nemcsak az idei legerősebb, de az elmúlt 5 év második legerősebb hónapja is. Egyedül 2012 januárjában, a végtörlesztés miatt mérhettünk magasabb mértéket. Tavaly szeptember a 2013-as év legerősebb hónapja volt alig több mint 8000 adásvétellel, amely a mostani adatnál 25%-kal gyengébb érték. 

A Duna House becslése alapján így az idei összforgalom megközelíti a 74 ezret, ami immár 17%-os erősödést jelent a 2013-as azonos időszakkal összehasonlítva. Ez egyrészt megerősíti az idei becsült 100 ezres adásvételi előrejelzést (ami azt jelenti, hogy az idei a válság utáni legerősebb év lesz), másrészt gyorsuló ütemű erősödést mutat. Ezzel a tempóval nem kizárt, hogy a jövő évben eléri a piac a 120 ezer körüli tranzakciószámot is, amely az 150-180 ezres optimális adásvételi volumentől még elmarad ugyan, de ezzel egyúttal belátható távolságba kerül az elvárt piaci szint.