Keszthely lendületben: túristabarát parkolási rendszer készült

A helyiek és a Keszthelyre látogató turisták érdekeit egyaránt szolgálja a város új parkolási rendszere, melyről márciusi ülésén döntött a képviselő testület.

A belváros idén zajló megújítása indokolta az eddig működő szisztéma újragondolását. A nagyszabású beruházás során a Fő tér megszabadul az eddigi indokolatlanul nagy gépkocsiforgalomtól és új közlekedési rend lép életbe a városban; ez egyszerre teremt igényt és alkalmat a megújulásra a parkolás terén is.

A város négy pontján nagy befogadóképességű tömbparkoló kerül kialakításra, különböző díjövezetekben.

A P1 jelű belvárosi parkoló a piac területén található, és elsősorban a centrumban megszűnő parkolóhelyeket hivatott pótolni a Fő tér rehabilitációs pályázatban vállaltak szerint. A várakozás első órája díjmentes lesz itt, azt követően pedig a lila övezetben érvényes (szezonon kívül 300, szezonban 320 forintos) óradíjat kell fizetni a személygépkocsikra. Mivel ebben a parkolóban sorompós, rendszámfelismerős automata rendszert épít ki a város, a díjfizetés kihajtás előtt történik. A kassza-automaták forintot és eurót is elfogadnak, és lehetőség lesz bankkártyás fizetésre is.
A belvárosi várakozási lehetőségek kiegészülnek továbbá a szabadtéri színpad helyén létesítendő, 44 gépkocsi befogadására alkalmas parkolóval.
A P2 (Kastély) és a P3 (Vásártér) jelű tömbparkolók kedvező díjért kínálnak akár egész napos várakozást: óradíjuk szezonban mindössze 80 Ft, szezonon kívül 50 forint, de a díj ötszöröséért (szezonon kívül 250, szezonban 400 forintért) egész nap elhelyezhető ott az autó.
A P4 jelű parkoló a vasútállomásnál található, és ingyenesen vehető igénybe.

A rendszer legnagyobb újdonsága, hogy a tömbparkolókat és a város minden turisztikailag fontos látnivalóját Dottó városnéző kisvonat köti össze. A kisvonat a tömbparkolóban váltott jegy felmutatásával az autó minden utasa számára kedvezményesen vehető igénybe, és ez az érvényességi időn belül korlátlan le- és felszállásra jogosítja birtokosát bármely megállóhelyen. Az egyórás jegy 250 forintba, a 4 órás 350 forintba, az egész napos 700 forintba kerül majd. Ezért az árért bebarangolható az egész város, a kisvonat megáll a múzeumok előtt, érinti a Fő teret, és a strandhoz is lekanyarodik. A célirányos és gyors közlekedést segítve a jármű mindkét irányban közlekedik.

A tömbparkolók mindegyikében információs pont és várostérkép található, melyek segítségével a turisták információkat szerezhetnek a keszthelyi látnivalókról, intézményekről és egyéb hasznos tudnivalókról. A komplex szisztémát kiegészíti egy irányjelző táblarendszer, mely az egész város területén segít a tájékozódásban és a parkolók megközelítésében.