Kedvezőbb kilátások a régiós ingaltanpiacokon

Az RICS Kereskedelmi Ingatlan Monitor szerint az év második negyedévében a regionális piacok nagyrésze lassan, de biztosan kijutni látszik az erdőből.

A négy térségbeli ország makroökonómiai kihívásokkal néz szembe, de a második negyedévi felmérés alapján már egy derűsebb kép rajzolódik ki. Bulgáriában a kormány lemondása és a bankszektor sérülékenysége, a térség többi országában az infláció  rekord alacsony szintje árnyalhatja a képet.

 

Magyarországon és Bulgáriában a bérleti díjak és a tőkeértékek a várakozás szerint egyaránt emelkedni fognak a következő tizenkét hónapban. Ehhez hasonló elmozdulás várható Csehországban, ahol a bérleti díjak a piaci szegmensenként változó mértékben növekednek. A következő tizenkét hónap Románia számára borongósabb lehet, itt a tőkeérték növekedésének lassulását prognosztizálják és a bérleti díjak csökkenése várható.

 

“Magyarország a jelek szerint a felépülés útjára lépett. Ez látható a bérleti piacon, ahol növekszik az érdeklődés a bérlők részéről, miközben kevés a rendelkezésre álló, nagyméretű, minőségi terület gyakorlatilag az összes ingatlantípus esetében. A bérleti díjak továbbra is magasak, de a bérlők nem válogathatnak a modern, jó minőségű, nagy méretű területek között. Ez előrevetíti az előbérleti vagy egyedi igény alapján megépített BTS megállapodásokat, és felfele tolja a bérleti díjakat. Magyarország újra egy érdekes, potenciálisan vonzó piaccá vált a kiskereskedelmi és iroda ingatlant kereső befektetők számára. A következő két évben a befektetői aktivitás élénkülésére számítunk, ahol a jól pozicionált és megfelelően kezelt ingatlanok jövedelmező befektetéseknek bizonyulhatnak, kiváltképp az egyéb régiós országokkal való összehasonlításban. Másrészről számos értéket növelő termék érhető el a piacon, a nagyobb kockázati hajlandósággal bíró befektetők vonzó lehetőségeket találhatnak itt.” mondta Czifra Balázs, a DTZ magyarországi irodájának ügyvezető igazgatója.

 

ki az erdőbőlAz Occupyer Sentiment alapján a Cseh Köztársaságban a leggyengébb a bérleti piac. Míg Bulgária Magyarország és Románia pozitív tartományba került, továbbra is enyhén negatív, de inkább neutrális Csehország piaca. Magyarországon az index a gazdasági világválság kezdete óta mért legmagasabb szinten áll, míg Csehország és Románia enyhén rontott az elmúlt negyedévhez képest.

 

A bérlői kereslet mindenhol emelkedett, Bulgáriában, Magyarországon és Romániában, első sorban az irodapiacon Bulgáriában, míg Magyarországon az irodai és kereskedelmi ingatlanok esetében. Csehországban a kínálat gyorsabban növekedett mint a bérlői kereslet az irodai és kiskereskedelmi ingatlanok esetében. Az ipari és logisztikai szegmensben a kereslet előzte le a kínálatot és csökken a bérlői kedvezmények mértéke. Romániában a kínálat növekedése, első sorban az irodapiacon, felgyorsult.

 

Bulgáriában és Magyarországon a bérleti díjak emelkedése várható mindhárom szektorban (Iroda, kereskedelmi és ipari) a következő tizenkét hónapban. Bulgáriában kifejezetten erős emelkedés várható az irodapiacon. Csehországban tovább csökkenhetnek az irodabérleti díjak, de a kiskereskedelmi és ipari szegmensben növekedés várható. Magyarországon a bérleti kilátásokba vetett bizalom négy év óta először fordult kedvező irányba, Romániában a bérleti kilátások negatív tartományba fordultak és a bérleti díjak általában csökkennek, kivéve a kiskereskedelmi ingatlanokat, ahol nem várható elmozdulás.

 

A régiós befektetési piac legígéretesebb, legnagyobb bizalmat élvező területe Csehország, 2011 óta a itt legmagasabb az Investment Sentiment Index, de Magyarország is bizalmat kapott: itt az index 2010 óta most a legmagasabb.

 

Globális sziten, Spanyolország, Portugália és Írország, a 2008-as válság által leginkább befolyásolt országok most egyaránt pozitív irányba mozdultak el mind bérleti, mind befektetési kereskedelmi ingatlanpiac tekintetében.

 

A 2014 második negyedévében megkérdezett RICS szakértők továbbra is a legjobb eredményekről számolnak be Japán és az Egyesült Arab Emírségek területéről, de Kínában a kereskedelmi ingatlanpiac valamivel kevésbé pozitív, itt enyhe bérleti díj csökkenést jeleznek.

 

A Egyesült Államokból egy megalapozott helyzetből történt további előrelépésről,  a bérlői kereslet növekedéséről, a munkaerő piac erősödéséről szólnak a visszajelzések, ami a bérleti díjak emelkedését eredményezheti. A válaszadók továbbra is erős eredményekről adnak hírt Új Zéland, Németország és az Egyesült Királyság piacairól.