Jövőre megépül a Tata-Tatabánya kerékpárút

Jövőre elkészül a Tata és Tatabánya közötti hét kilométeres kerékpárút. A csaknem félmilliárd forintos beruházás szinte teljes összegét pályázaton nyerte el a két település és a köztük fekvő Vértesszőlős önkormányzata – mondta el a projekt támogatási szerződésének szerdai aláírásán Tata alpolgármestere az MTI-nek.

A nyomvonal a tatai Öreg-tóba ömlő Által-ér völgyében húzódik majd, pihenőkkel, kerékpártárolókkal kiegészítve. Tata 35 millió forint saját forrással járul hozzá a fejlesztéshez, mert az út egy része a város belterületén található, és erre a pályázat nem ad forrásokat – tette hozzá Horváthy Lóránt (Fidesz-KDNP).
    
A három település között jelenleg csak az 1-es úton lehet kerékpárral közlekedni, ez azonban az erős emelkedők és a jelentős személyautó-forgalom miatt nem biztonságos. A főút mellett nem lehetett kerékpársávot létrehozni, mert a nyomvonalon vasúti felüljáró is van.
    
Az új kerékpárúton a felmérések szerint naponta 2200 fős forgalomra számítanak. Tatabányán jelenleg hat kilométer a kerékpárutak hossza, és kész tervek vannak egy 14 kilométeres hálózat kialakítására. Tatán a kerékpárutak hossza meghaladja a hét kilométert.