Jó hír az irodapiacról: lassan nő a kereslet

Az elmúlt évben összesen 30 ezer négyzetméterrel bővült az irodapiaci kínálat, az utolsó negyedévben egyetlen irodaépületet sem adtak át – közölte a Budapesti Ingatlantanácsadók Egyeztető Fóruma (BRF). A tavalyi bővülés még így is 30 százalékkal meghaladja a 2012-ben regisztráltat, de a kihasználatlanságban nem történt érdemi változás.

A tanácsadók 2014 során további kínálatnövekedésre számítanak, mivel számos projekt átadás előtti fázisba jutott. Az új kínálat volumene idén előreláthatólag eléri a 67 ezer négyzetmétert.  Az év végén 18,4 százalékon álló kihasználatlansági mutató mindössze 0,2 százalékponttal csökkent az előző negyedévhez képest.

 

 

Éves szinten már jelentősebb – 2,6 százalékpontos – volt a csökkenés 2012 negyedik negyedévéhez képest. A ráta az egyes részpiacokon sem módosult érdemben, továbbra is a Dél-Buda és a Pest Központ részpiacokon a legalacsonyabb (13 és 14,3 százalék). A legnagyobb pozitív irányú változás a Belvárosban történt, ahol 7,6 százalékponttal, 17 százalékra csökkent a kihasználatlan területek aránya az előző évhez képest.

Habár a negyedik negyedév során csekély mértékű volt a nettó piaci felszívás, a 48 ezer négyzetméteres éves volumen jelentős előrelépés az előző évhez képest. A bruttó bérbeadás volumene a negyedik negyedév során kimagaslóan magas, 154 ezer négyzetméter volt, igaz ennek 77 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki.

Az éves nettó bérbeadás meghaladta a 190 ezer négyzetmétert, ez 9 százalékkal több mint 2012-ben. Hosszabbításból 7 százalékos emelkedést regisztrált a BRF. A szervezet adatai szerint 2013 negyedik negyedévében 215 bérleti szerződést kötöttek, 714 négyzetméteres átlagos területtel, köszönhetően a nagyméretű szerződéshosszabbításoknak. Tavaly a kibérelt irodák átlagos mérete 534 négyzetméter volt. A legnépszerűbb részpiac továbbra is a Váci úti irodafolyosó, ahol a negyedik negyedévben a bruttó kereslet 29 százaléka míg a nettó bérbeadás (új szerződések, előbérletek és bővülések) 25 százaléka realizálódott.