Itt vannak a legújabb létesítménygazdálkodási mérőszámok!

Megjelent a LEO első benchmarking kiadványa és a LEO Standard.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) megjelentette első FM Benchmarking kiadványát, amellyel jelentős előrelépést tett a létesítménygazdálkodási iparág új szakmai sztenderdjének megteremtése felé.

Megalakulásakor a LEO legfőbb céljául tűzte ki, hogy szakmai sztenderdeket és átláthatóságot teremtsen, valamint hogy alapjaiban gondolja újra a teljes létesítménygazdálkodási iparág működését. Mindezt a szektor fejlesztésével, működési sztenderdek kialakításával és egy tudásközpont létrehozásával kívánják elérni. Ezeknek a törekvéseknek az első kézzelfogható eredménye a Létesítménygazdálkodók FM Benchmarking kiadványa: a Létesítménygazdálkodási mérőszámok 2014-2015.

„Bízunk abban, hogy  szakmai kutatásunk eredményeinek ilyen formában közzétett összegzése nagymértékben hozzájárul majd a létesítménygazdálkodási szakmában dolgozók munkájának hatékonyabbá tételéhez, és egyúttal lehetővé teszi a LEO professzionális és iparági célkitűzéseinek mielőbbi elérését.” – nyilatkozta Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége alelnöke.

A Szövetség 2014-ben létrehozta a Benchmarking munkacsoportot, amelynek élen Décsi Gábor, a DOME FSG ügyvezetője áll, valamint tiszteletbeli tagként részt vett a csoport munkájában és annak technikai adatbázisát biztosította Kuczogi László, a K-ép Stúdió tulajdonosa is. „ A kutatás során a LEO, amely a Magyarországon működő 17 meghatározó létesítménygazdálkodási vállalatot tudhatja tagjai között, a tagvállalati vezetőkön és munkatársakon kívül más iparági szereplőket is bevont az adatszolgáltatásba. ”- tette hozzá Jászberényi István, a LEO alelnöke.

A kiadvány a felmért adatokon keresztül jól tükrözi a magyarországi üzleti célú ingatlanpiac megoszlását, részletesen elemzi a legjelentősebb iroda-, kereskedelmi- és ipari ingatlanok költség és minőségi adatait és feltárja az FM piac további potenciállal rendelkező területeit. Az ár-érték arányú elemzések lényeges eleme a minőségi szintek mérése is és azok összevetése. Ebből az okból kifolyólag a LEO létrehozta a LEO Standard-ot, hogy legyen egy egységesen elfogadott minőségi besorolás. A  LEO Standard-ban meghatározásra kerültek azok a minőségi elvárások, amelyek teljesítésével általánosan jellemezhető egy modern épület és a hozzá rendelhető szolgáltatások színvonala.

„A LEO elkötelezett a felmérés folytatásában, az adatok frissítésében és kétévente történő folyamatos megjelentetésében. Minden iparági szereplőt arra buzdítok, hogy csatlakozzon a kutatáshoz és szolgáltasson adatokat.”- nyilatkozta Schmidt József, a LEO elnöke.