Iroda a palotában

Az történelmi korú olasz paloták szigorú szabályok szerint újíthatók fel, gyakorlatilag semmilyen építészeti újítás nem elfogadott az ilyen épületek rekonstrukciójánál. De mit tehet egy neves olasz építésziroda, ha egy tizenötödik százai palotában szeretné elhelyezni irodáját? Hozott anyagból dolgozik – tudtuk meg az Interior Design-ból.

A tervező kiskereskedelmi egységek kialakítására szakosodott Fulvio Giraldi a majdnem kétezer négyzetméteres saját irodája, a Giraldi Associati Architetti számára keresett megfelelő ingatlant.

 

A választás egy rendkívüli, tágas földszinti előcsarnokkal rendelkező firenzei palotára esett. A felső emeleten, egy márványburkolatú recepciós térből nyílnak a különböző, egymásból is átjárható szobák, három nagyméretű közös irodahelyiség, egy tárgyaló és egy közösségi helyiség. Lényegesen kisebb formátumú a konyha és a kiszolgáló helyiségek, és a szűk folyosón át megközelíthető személyes irodák. Ide értve az igazgatói irodát is az elmaradhatatlan homokzsákkal, amelyen a főnök kedvenc hobbiját – netán alkalmanként felmerülő gondjait – zavartalanul űzheti.

 

Giraldi A tér dekorálását freskókkal oldották meg, amelyen nem kevesebb, mint ezernyolcszáz angyal látható egy mennyei kompozícióban. Az építészek és dizájnerek fehér íróasztalai fölötti mennyezetről mintegy ezerhatszáz kerub vigyázza az alkotói munkát a művészettörténetre nyitott vállalat irodájában.

 

Az új iroda megnyitója sem volt kommersznek mondható: egy kortárs műalkotás volt az attrakció, egy 2005-ös papírmasé szarvasmarha szobor. A tulajdonos azt nyilatkozta, hogy szeretik a marhákat és a birkákat is, ez utóbbival a falakat díszítő szőrmékre és szőnyegekre utalva. De megtalálható a térben a kultikus hatvanhatos plasztik szófa, fölötte az Ingo Maurer csillárral teljes harmóniában. A Giraldi cégnek Firenzén kívül Los Angelesben és Berlinben is van irodája.