Ingatlanosnak bárki elmehet?

Az utóbbi időben szemmel láthatóan szaporodik az ingatlanközvetítő munkatársat kereső irodák száma, holott a forgalom csökken, a lakáspiac nem pörög. A Napi Gazdaság cikk szerint az órási fluktuáció miatt van állandó munkaerőhiány ezen a területen.

Sokan könnyű, egyszerű és kellemes munkának tartják az ingatlanközvetítést. Szabad életmód, jövé-menés, mosolygás – tévhit lenne? A feladat sokkal összetettebb, számos, különleges jártasságra kell szert tenni, és valójában nagyon hosszú ideig tart, amíg valaki egy területnek vagy egy ingatlantípusnak az ismerője lesz, profivá és eredményessé válik.

Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezetője szerint egy egytől tízig terjedő skálán a jelöltek 4-es nehézségi fokozatúnak vélik ezt a munkát, amely a valóságban inkább a 7,5-8 as kategóriába esik. A díjazás ráadásul a sikerhez kötött, így amikor az akár kényszerből, akár más okból újonnan pályára lépők az összetett elvárásrendszerrel, a kudarcokkal és az elvárt jövedelem elmaradásával szembesülnek, könnyen elbátortalanodnak, és továbbállnak, különösen ha nem tudják más forrásból finanszírozni a költségeiket és a napi létüket. Ez áll a nagy fluktuáció hátterében.

A kudarctűrés mint személyiségjegy fontosságát hangsúlyozza a nehéz piacra hivatkozva Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonosa is. Mint kiemeli, míg tíz éve a legtöbb hirdetést kiragasztó közvetítő volt a nyerő, ma más stratégia kell a sikerhez. Megjelenés, felkészültség, piacismeret, lényeglátás, megfelelő elérhetőség és hatékony hirdetési felület nélkül nem lehet eredményt produkálni − sorolja az elvárásokat.

Ma az eladók kétharmada próbálkozik saját maga értékesíteni az ingatlanát, és csak tartós sikertelenség esetén fordul közvetítőhöz, akkor viszont a legprofibbnak látszó ügynököt fogja kiválasztani.