Ilyen lakások állnak üresen

Közel négyszázezer lakás áll üresen Magyarországon, legnagyobb részük ráadásul – elvileg – nem is a leglerobbantabb kategóriát képviseli, hiszen háromnegyedük legalább komfortos, és csupán negyedük épült vályogból.

Egy évtized alatt több mint százezerrel nőtt a nem lakott lakások száma Magyarországon, miközben a teljes lakásállomány bő 300 ezerrel gyarapodott. A KSH 2011-es adatai szerint közel félmillió nem lakott lakóingatlan volt hazánkban, ami abszolút és relatív értelemben is csúcsot jelent. Korábban nem volt rá ugyanis példa, hogy a lakások több mint tizedében ne lakjanak állandó jelleggel.

 

A nem lakott lakások mintegy 92 százaléka magánszemélyek tulajdonában volt 2011-ben – ez nem változott érdemben 2001-hez képest -, az önkormányzatok súlya azonban 4 százalékról 3 százalék alá csökkent, miközben a más intézmények, szervezeteké 4 százalékról bőven 5 százalék fölé emelkedett.

 

Meglepő lehet, de nem a legrosszabb felszereltségű lakások állnak lakatlanul: az állomány közel fele volt összkomfortos, további egyharmada pedig komfortos és csak nem egészen egyötödükben nem volt fürdőszoba illetve vízöblítéses wc. A falazattípusokat tekintve már árnyaltabb a kép, a nem lakott lakóingatlanok közel negyede – több mint százezer ingatlan – vályogból épült, bő egytizedük pedig – ami közel 52 ezres darabszámot jelent – panelből illetve betonból, a téglalakások kétharmados aránya mellett. A Napi Gazdaság cikke itt folytatódik!