Így tegyük szebbé a belvárosokat!

Pécsről rengeteg szó esik, ha kulturális, gasztronómiai, avagy zenei kérdésekről társalog az ember, hiszen korábban az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével új lendületet kapott az utánozhatatlan miliővel rendelkező mediterrán magyar város. Egy ekkora város csak a kultúrából azonban nem tud megélni, így fontos szerepet játszik a térségben a gazdaság egyik motorja, az ipar is. A környék adottságairól és lehetőségeiről, valamint arról, hogy hogyan segíthet egy ipari park a belváros minőségén Dr. Pólya Antallal, az Ipark Pécs ügyvezetőjével beszélgettünk.

Sokféle különböző típus létezik az ipari ingatlanok piacán, melyek közül az önök projektje az ipari parkok között található. Mi a különleges egy ipari parkban, mit kell róla tudni, akár elhelyezkedésben, funkcióban, úgy mint tulajdonos, vagy mint leendő bérlő, letelepülni szándékozó cég?

Hazánkban közel 200 ipari címmel rendelkező terület található. Ezek nemcsak elhelyezkedésükben, de műszaki adottságaikban, “felszereltségükben” és szolgáltatásaikban is jelentősen különböznek egymástól. Az Ipark Pécs Kft. a maga 2 millió négyzetméter nagyságú területén igyekszik kiszolgálni mind a gyártási és készre szerelési mind a logisztikai és raktározási igényeket, de – ezen felül – a kereskedelmi és szolgáltatásban érdekelt cégeknek is tudunk megoldásokat kínálni. Tehát széles kínálati palettával dolgozunk. Ezek az ipari parkra jellemző funkciók már most is jelen vannak Pécs történetileg fejlődött városában, vagy a környező régióban, de elszórtan és a városi szöveten belül működő cégek sokszor okoznak urbanisztikai problémákat, úgy mint zaj- és szagterhelés, közlekedési zavarok. Az ipari fejlődés idővel túlnőtte a városokat, ezért szükség van a funkciók szétválasztására: lakjunk a lakó övezetekben és dolgozzunk a termelő zónákban. Így jöttek létre az ipari és technológiai parkok. Az ipari park egy jó megoldás: munkahelyet teremt a polgároknak, adóbevételt ad az önkormányzatnak és az államnak, kulturált, megtervezett működési feltételeket és esetünkben helyi adókedvezményeket nyújt az oda betelepülő vállalkozásoknak. Mindenki nyer vele.
 

Az Önök által képviselt Ipark ipari park elsősorban a dél-magyarországi régiót igyekszik szolgálni. Milyenek jelenleg a környéken a feltételek a cégek számára? Miért lehet érdemes Pécsre települni egy cégnek?

Valóban regionális jelentőséggel bírunk, mert az ide települő cégek nemcsak Pécs városának, hanem az Ipark Pécstől 1 óra autóútra lakó minden dolgozónak kínálnak munkahelyet. Baranyán is túlmutatva vonzáskörzetünk kiterjed Tolna, Somogy közeli területeire, sőt a horvátországi Barankára is. Közel 1 millió ember él ezen a körön belül. Számukra kínálunk elhelyezkedési lehetőséget, a cégeiknek beszállítói kapcsolatokat és ők a szolgáltatásaink célközönsége is.

Hogy miért érdemes egy vállalkozásnak Pécsre települni? Ha külföldön kérdezik ezt meg, akkor azt mondjuk, hogy azért, mert az Európai Unió területén fekszünk, élvezzük az unión belüli kedvezményeket, beruházási támogatásokat és ugyanakkor egy 500 milliós piacra termelhetünk, mindemellett a régió rendelkezik még a magas hozzáadott értéket termelni képes versenyképes árú munkaerővel. Ez utóbbi kezd egyre fogyó cikk lenni az unión belül, így Magyarországon is. A hazai cégek számára mind a rendelkezésre álló munkaerő, mind a régió jelentősége szempont lehet, de vonzerővel bír az “Európa Kulturális Fővárosa” Pécs, ennek egyetemével, szociális és oktatási szolgáltatásaival.

A legnagyobb és legmodernebb logisztikai és raktárbázisokban jellemzően csak bérelni lehet a területek. Az ipari parkokban azonban egyéb bérleti, avagy vásárlási konstrukciók is létezhetnek. Mik ezek?

Ha egy gyártó cég még ismerkedik a környezettel, a piaccal, akkor bérelhető csarnokot keres, jellemzően 2 -5 év időtartamra. Akkor is a bérleti konstrukció felé fordul, ha termékei ki vannak téve a világpiac konjunkturális ingadozásainak. Gyorsan felvonul, de – adott esetben – gyorsan el is távozik. A fenntartható és minden résztvevő számára kedvező megoldást a letelepült cégek jelentik, amelyek hosszú távra terveznek. Ezek kiképzik a szükséges munkaerőt, saját gyártóbázist építenek, beépülnek a környezetük struktúráiba. Jó példa erre Pécsett a Sophiane gépgyár helyére beköltözött HAUNI dohányipari gépgyár, amely évtizedek óta folyamatosan fejlődik, világszínvonalon termel, már ezer embert foglalkoztat és a duális képzés egyik helyi éllovasa.

Az egy éve megnyitott ipari parkunk tárt kapukkal fogadja az újonnan betelepülni vágyó cégeket. Alapvetően az előfejlesztett, közművesített építési telkeink értékesítésében vagyunk érdekeltek, de megfelelő üzleti tervvel rendelkező vállalkozás esetében nem zárkózunk el a hosszú távú bérleti konstrukciótól sem. A városi önkormányzat nagyvonalú helyi adó kedvezményekkel támogatja erőfeszítéseinket.
 

Mire lenne Ön szerint szüksége a pécsi régiónak, hogy jelentősebb beáramlás történjen a cégek részéről, és komoly kereslet mutatkozzon a hasonló típusú kereskedelmi ingatlanok iránt a környéken?

Az M60 autópálya túl későn érte el Pécset. Mire elkészült, akkorra már elfoglalták pozícióikat a Magyarországra betelepülő cégek, máshol. A mostani visszafogottabb beruházási klímában pedig nagyobb erőfeszítésekre van szükség, hogy munkahelyek, fejlődés, prosperitás költözzön a környékünkre. Az Ipark Pécs is szembesül a kihívásokkal, s kitörési pontokat keres. Ezek a város adottságaival összhangban kell hogy álljanak, mert csak így életképesek. Ezért keressük az együttműködést a Pécsi Tudományegyetemmel, különösen a Műszaki és Informatikai Kar oktatói és hallgatói bázisa nyújthat komparatív előnyöket. Az első, közös rendezvényünket e hónap 20-án tartjuk a PTE épületében, ahol a fenntartható energiák témát napelem hajtású autókkal is próbáljuk színesíteni. Ez év januárjában az új belépő EU-tag Horvátországban, a közeli Eszéken tartottunk üzleti fórumot, ahol az ipari parkunk népszerűsítése mellett bemutatkoztak a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter vállalatai is. De az ipari parkot megnyitó ünnepségünket is felhasználtuk arra, hogy a megjelent német, osztrák, svájci üzletemberekkel megismertettük a város és a régió kiváló adottságait.