Ezerrel légkondizol a kánikulában? Ezt jobb, ha tudod

A hőséget sokszor a munkahelyen sem könnyű kibírni. Van, ahol tömegesen lettek rosszul a dolgozók a szellőzés hiánya miatt, de van, ahol épp a klíma okoz nagy fejfájást: hogyan kell jól működtetni a légkondit, milyen veszélyeket rejt a túlzott használat?

A tartós hőség miatt az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az országos tisztifőorvos a múlt péntektől elrendelt hőségriadót hétfőn péntek éjfélig meghosszabbította.

A meteorológiai szolgálat szerdai veszélyjelzésében azt írták: a középhőmérséklet az ország túlnyomó részén 27 Celsius-fok felett alakul. Az UV-sugárzás is nagyon erős lehet, akár a 7,7-es értéket is elérheti, azaz a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.
 

A munkahelyen sem mindig könnyű
 

Az ellenőrzött munkáltatók negyedénél talált munkavédelmi szabálytalanságot a munkavédelmi hatóság, amikor július elején a hőségriasztás miatt előírt munkavédelmi kötelezettségek betartását ellenőrizte. A munkafelügyeleti főosztály jelentése szerint az ellenőrzött munkáltatók több mint 73 százaléka eleget tett a hőségriadó kapcsán előírt munkavédelmi kötelezettségeknek. Ez annyit jelent, hogy a munkáltatók többsége munkavállalói számára megfelelő helyen és hőmérsékleten tárolt védőitalt és ehhez szükséges poharat is biztosított.

A leggyakoribb mulasztás a védőital elfogyasztásához szükséges ivópohár hiánya volt, de általában – főként építési munkahelyeken – egyéni fogyasztásra, palackozott ivóvizet adtak a munkavállalóknak.

Az egyik elrettentő példa lehet, hogy a hőség és az oxigénhiány miatt tömegesen lettek rosszul kedden és szerdán a sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. üzemében a dolgozók; a cég vezetése azt ígérte, csütörtökre mobil klímákkal oldja meg a szellőztetést. Sajtóhírek szerint az üzemben 50 fokos hőség is volt.

A klíma is okozhat fejfájást
 

Persze a gyári munkásoknál, az aszfaltozóknál vagy a mezőgazdasági munkát végzőknél sokkal jobb helyzetben vannak azok, akik klimatizált irodában vészelhetik át a forróságot. Sok helyen van azonban vita arról, mennyire hűtsék le az iroda levegőjét.

Az épületekkel szemben általános elvárás, hogy azokon belül egyenletes, illetve ugyanolyan legyen a belső hőmérséklet minden időjárási viszony között és évszakban. Éppen ezért épületeinket úgy kell megtervezni, kialakítani, hogy azok energetikai jellemzői megfeleljenek az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendeletben megfogalmazott elvárásoknak. Az előírások pedig kiterjednek az elvárható belső hőmérséklet mértékére is. Ezek természetesen részben az épület kialakításától, tájolásától, szerkezeteitől, részben pedig a használat módjától, a beépített hűtési, fűtési rendszertől is függő tényezők.

Az ajánlások szerint az épület nyári túlmelegedésének kockázatát vagy a gépi hűtés energiaigényét épületszerkezeti, árnyékolási és természetes szellőztetési megoldások alkalmazásával kell mérsékelni. Miután ebből a szempontból egy épület, különböző tájolású helyiségei között lényeges különbségek adódhatnak, a tervező dönthet úgy, hogy a túlmelegedés kockázatát helyiségenként vagy zónánként ítéli meg. Mindazonáltal télen a keletkező hő veszteséget pótolnunk kell fűtéssel, nyáron pedig hűtenünk kell a felmelegedett belső teret. A szabványok pedig egyértelműen meghatározzák a hőmérséklet mértékét.

Az egészséges klímahasználat

A fenti táblázatban meghatározott értékeket természetesen felülírhatja az időjárás. A legnagyobb kánikulában ugyanis egyre gyakoribbak a megfázások, ez 90 százalékban a klímaberendezések rovására írható. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a készülékek veszélyesek, csupán a megfelelő üzemeltetés fontosságára hívják fel a figyelmet. A tapasztalatok szerint a megbetegedések zöme, mintegy 90 százaléka egyébként olyankor alakul ki, amikor odakinn borzasztó kánikula tombol, s mi botor módon túlhűtjük helyiségeinket. Éppen ezért a szakértők többnyire azt tanácsolják, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség semmiképp se legyen több 8-10 foknál. Tehát, ha kint átlagosan 35 körül alakul a hőmérséklet, ajánlatos 25-27 fokra beállítani a berendezést. Ezt egyébként az egészségügyi és a munkavédelmi előírások is megfogalmazzák. E szerint a külső és belső hőmérséklet közötti különbség 10 Celsius foknál nem lehet több.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a klímaberendezések szárítják a levegőt, a száraz levegőtől pedig könnyen kiszáradhat a szemünk, megfájdulhat a fejünk, sőt, kimerültek leszünk, ezek a problémák pedig befolyásolják a munka minőségét. Szintén gyakori probléma a készülékek nem megfelelő elhelyezése. Amennyiben a hideg levegő közvetlenül éri például a vállunkat, a nyakunkat, akkor ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak. A hírek szerint pedig egyre gyakoribbak az ilyen, úgynevezett “klímareumás” megbetegedések is.
 

5 tipp a klíma helyes használatához
 

  • Tisztítsuk rendszeresen a berendezést! Otthon, munkahelyen és az autóban felszerelt klímát is évente legalább egyszer vegyszerrel alaposan ki kell tisztítatni, illetve a szűrőt sem árt időről időre kicserélni, hogy megakadályozzuk a baktériumok elszaporodását.

 

  • Állítsuk megfelelő hőmérsékletre a klímát! Ahhoz, hogy biztosan ne jelentkezzenek a fenti tünetek, nagyon körültekintően kell beállítani a hőmérsékletet.

 

  • Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt! Sose tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában! Ha légkondicionált helyen dolgozunk, vagy vásárolunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy fázás esetén védekezni tudjunk a meghűlés ellen.

 

  • Szellőztessünk rendszeresen! Mivel a klímaberendezés ugyanazt a levegőt forgatja, ami a helyiségben van, érdemes rendszeresen szellőztetni és pótolni az elhasznált oxigént.

 

  • Erősítsük immunrendszerünket vitaminokkal! A C-vitamin és a B-vitaminok szedése mellett kisebb a fáradtságérzés, elviselhetőbb a hőhatás, és javul az alkalmazkodó képesség. A szárító hatás ellen bőséges folyadékbevitellel, hidratáló krémek és műkönny használatával védekezhetünk.

 

Forrás: Pénzcentrum.hu