Ezek az épületek kavarták fel az állóvizet Budapesten

Bár irodafejlesztési dömpingről továbbra sem beszélhetünk, több tízezer négyzetméterrel bővült az előző évben a budapesti irodaállomány, ráadásul a frissen birtokba vett munkaközpontok közül kettő is eladásra került, a lassan éledező irodapiac porát felkavaró tranzakciók során. Év eleji visszatekintésünkben a négy 2014-ben átadott irodaházat mutatjuk be részletesebben.

Idén négy új irodaházat adtak át Budapesten, ami miatt 2014 az újonnan használatba vett négyzetméterek számát tekintve jelentősen felülmúlja az elmúlt két év eredményeit, de még így is jelentősen elmaradunk a 2000-es évek irodafejlesztési dömpingjének számaihoz képest. Ahogy a lenti ábrán is látszik, bár a mutató 2008 előtt is rendkívül volatilis volt, a válság előtt elkezdett fejlesztések kifutása után drasztikusan megcsappant az új átadások volumene. Bár a 2012-es mélyponton túl vagyunk, nem valószínű, hogy az elkövetkezendő két évben újra túllépjük a 100 ezer négyzetméteres “álomhatárt”, annak ellenére, hogy számos fejlesztés zajlik jelenleg is. 

 

Ezek az épületek kavarták fel az állóvizet Budapesten

 

Márciusban adták át a Pesti Hírlap és a Zrínyi Nyomda egykori székházaként működő Eiffel Palace Irodaházat. Az eredetileg 1893-ban átadott épületet a Horizon Development élesztette újjá a 2011-ben elindított rekonstrukcióval. A ház legnagyobb bérlője a PricewaterhouseCoopers, amely a Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán álló 14 ezer négyzetméteres épület közel háromnegyedében bérel exkluzív irodaterületeket. A nyár legnagyobb vihart kavaró tranzakciójaként az MNB augusztusban 45,3 millió euróért megvásárolta az irodaházat – a piaci árnál drágábban, a budapesti irodapiacon tapasztaltnál alacsonyabb hozamszinten. Az Eiffel Palace egyébként a REsource Ingatlaninfó és az Irodaház.info közös Property Awards 2014 díjkiosztóján elnyerte az “Év Irodaháza” címet. A Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlan körül decemberben is láthattunk mozgolódást: a CBRE magyarországi leányvállalata jelentette be, hogy 2015 elején beköltözik a belvárosi luxusirodaházba.

 

A Visions Towers irodaházat már az építkezés kezdetétől fogva nagy figyelem kísérte, hiszen a régi Volga szálló helyén az egyik legismertebb és legforgalmasabb budapesti lokációban álmodta meg a Futureal. A 11 125 négyzetméternyi bruttó bérbeadható területtel rendelkező irodatorony a Vision Towers projekt első üteme, augusztusban került megnyitásra a KPMG magyarországi székházaként. A Váci úti irodafolyosó legfiatalabb, a Dózsa György út sarkán elhelyezkedő épületét az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap szeptemberben megvásárolta. Az irodaház eladásának részletei nem ismertek, valószínűleg a piacon manapság elfogadott 7,5-8% közötti, de inkább a 8%-hoz közeli hozammal értékesítették a 40,5 millió euróból felépített, BREEAM tanúsító rendszer szerinti “very good” zöld minősítéssel rendelkező ingatlant.

 

A Váci Corner Offices a HB Reavis Csoport első magyarországi beruházása. Az “A” kategóriás irodaház a Váci úti irodafolyosó középső szakaszán, közvetlenül a Forgách utcai metrómegálló bejáratánál helyezkedik el. A júniusban átadott, BREEAM “excellent” minősítéssel rendelkező irodaház 8 szinten összesen 18 480 négyzetméter irodát, földszintjén 1590 négyzetméter üzlethelyiséget és éttermet kínál a bérlőknek. A fejlesztő magyar nagyvállalattal írta alá első bérleti szerződését, az MVM Partner Zrt. összesen 3800 négyzetméter alapterületű irodaterületet bérel az irodaházban, azóta pedig több nagy bérbeadásról érkezett hír, legutóbb egy követeléskezelő vállalat beköltözéséről.

 

Az év harmadik negyedévében adták át az Ilka Cornert, mely szerényebb méretével (2700 négyzetméter) és városközponttól távolabb eső elhelyezkedésével (Egressy út) kicsit kilóg a sorból, de nem elhanyagolható, hiszen ugyanúgy hozzájárult a spekulatív irodaállomány bővüléséhez, mind a másik három irodaház.