Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

Bár a hazai ipari ingatlanállomány jelentős része Budapesten és környékén koncentrálódik, és piaci részesedése meghaladja a 80 százalékot, azért a vidék szerepe sem elhanyagolható. Jelentős autóipari és elektronikai központok találhatóak az ország több pontján, ezek esetében ugyanakkor a bérelhető ipari ingatlanok helyett inkább a saját tulajdonú létesítmények a jellemzőek. A legújabb helyszínnek a Hatvan és Gyöngyös környékét magában foglaló alpiac számít, míg a legrégebbi állománnyal a tekintélyes ipari múltra visszatekintő Székesfehérvár és környéke rendelkezik.

A Kecskemét környéki ipari központot leszámítva elmondható, hogy Magyarországon a fő ipari központok egy kelet nyugati irányú tengelytől északra helyezkednek el. Jellemző, hogy míg Budapesten és környékén a bérelhető területek vannak túlsúlyban, addig a vidéki helyszíneken a saját tulajdonú ipari ingatlanállomány dominál.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

A magyar logisztikai piac közel 6 millió négyzetméteres ipari ingatlanállománya 8 nagy részterületre bontható a földrajzi elhelyezkedés és méret alapján, a CBRE meghatározását használva. A főbb helyszínek a következők: Tatabánya és Esztergom környéke (M1 kelet), Székesfehérvár és Veszprém környéke (M7 közép), Győr és környéke (M1 nyugat), Miskolc és környéke (M3 nyugat), Debrecen és környéke (M3 kelet), Kecskemét és környéke (M5 Közép).

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

Milyen területek vannak?

M1 Nyugat

Az alpiac elsősorban Győr és agglomerációját jelenti, de egészen az osztrák határig találhatók létesítmények. Az M1 Nyugati ipari ingatlanpiacon található állomány több mint 480 ezer négyzetmétert tesz ki, és további 120 ezer négyzetméter fejlesztése szerepel a tervekben. A bérelhető területek aránya 57 százalékos, a kihasználatlansági ráta pedig extrém alacsony, mindössze 2 százalékos. A legnagyobb szereplők között van a piacon az Audi, a Propex Fabrics, a Rudolph Logitics, a Rehau és a Dana.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

M1 Kelet

Az alpiac a legnagyobb ipari központ Budapest agglomerációja után, az állomány megközelíti az 1 millió négyzetmétert, ami 6 városban található, melyek közül a legnagyobb Tatabánya, ami egyben a harmadik legfontosabb ipari város Magyarországon Győr és Székesfehérvár után. Az alpiacon a második legnagyobb város Komárom, amit Esztergom és Oroszlány követ. Az M1 Kelet ipari ingatlan alpiac esetében nagyon alacsony a bérelhető területek aránya, mindössze 6 százalékos. A legnagyobb szereplők között van a Bridgestone, az AGC, a Faxconn, az Otto Fuchs, a Sanmina SCI, a Nokia, és a Grundfos.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

M3 Nyugat

Ez az alpiac számít a legkisebbnek Magyarországon, mindössze valamivel több mint 140 ezer négyzetméteres területével két városban Hatvanban és Gyöngyösön. Jelenleg bérelhető területek nem is találhatóak a környéken, csak saját tulajdonban álló létesítmények. Mivel a ipari ingatlanok több mint a fele az utóbbi öt évben épült, ezért ezzel ez az alpiac a legfiatalabb Magyarországon. A nagyobb szereplők között megtalálható a Mader Logistics, a Decathlon, a Procter&Gamble, a Horváth Rudolf, és a Stanley Electric.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

M3 Kelet

Ez az alpiac számít a legnagyobb kiterjedésűnek hazánkban, tekintve hogy három megyét és három 100 ezernél több lakossal rendelkező várost (Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc) is érint. Az össz ipari ingatlanállomány több mint 560 ezer négyzetméter, melynek azonban csak a 17 százaléka bérelhető. A legnagyobb ipari ingatlanállomány Nyíregyházán található az alpiacon belül, ahol a Lego 160 ezer, az Elektrolux és a Michelin több mint 40 ezer négyzetmétert használ.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

M5 Közép

Az alpiac tulajdonképpen Kecskemét városát jelenti. A Mercedes-Benz 2008-ban döntött úgy, hogy itt alapítja meg első autógyárát, mely 2012-ben nyílt meg, ami jelentősen fokozta a város ipari központi szerepét, más fejlesztéseket is elindítva. A valamivel több mint 170 ezer négyzetméteres ingatlanállomány körülbelül 43 százaléka bérelhető, a többi a tulajdonos használatában áll. A kihasználatlanság alacsony, mindössze 6 százalékos.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

M7 Közép

Az alpiac elsősorban Székesfehérvárhoz kapcsolódik, a legtöbb ipari ingatlan a Sóstó Ipari Parkban található, de még további két ipari park található a városban, a Videoton Ipari Park, és az Alba Ipari Zóna. A teljes ipari ingatlanállomány közel 400 ezer négyzetméter, és további 25 ezer szerepel a tervekben. A bérelhető területek az alpiac állományának egyharmadát teszik ki, az üresedési ráta pedig 13 százalékos. Székesfehérvár rendelkezik egyébként a legrégebbi ipari ingatlanállománnyal, 66 százalék még 2005 előtt épült, míg a magyar átlag 37 százalékos.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

Legek a piacon

A legnagyobb területű központ

A Polgár külterületén található, az InfoGroup tulajdonában álló Polgár Ipari Park összesen 125 ezer négyzetméteres raktárterülettel rendelkezik, melyből jelenleg 7000 négyzetméter kiadó. De a komplexum összesen mintegy 58 ha területen kínál fejlesztésre előkészített telkeket. A bérleti díjak 2,5 és 3,8 euró között mozognak, és a bérlőnek négyzetméterenként 15 forintos áfa havi üzemeltetési díjjal kell számolnia. A logisztikai parkban 685 négyzetméteren irodák is találhatók, melyet 7,5 eurós bérleti díj mellett kínálnak. A park bérlői között van jelenleg a Clean Camion Kft., a Gold Épker Kft., az Innoglass Kft., a Toyota Tsusho, a TechCon Kft., a Tempora Zrt., a TikoPlaszt Kft., a Volvo Hungary Kft., és a Wolff Kft.. A Polgár Ipari Park több elismerést is magáénak tudhat már, 2011-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium az “Év Ipari Parkjának” választotta, míg 2013-ban a “Regionális Logisztikai Központ” címet nyerte el.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

A legnagyobb kiadó terület

A legnagyobb kiadó logisztikai területtel vidéken az Egerben található Eger Business Park rendelkezik. A park teljes területe 252 340 nm, összesen 59 100 négyzetméteres raktár és gyártó területtel rendelkezik. Jelenleg ebből 20 600 négyzetméternyi terület kiadó. A területen gyártócsarnokok, logisztikai raktárak, normál raktárak és irodahelyiségek is található. Ez utóbbiak nagysága valamivel több, mint 7300 négyzetméter, melyből jelenleg 6000 kiadó. Az irodabérleti díjak 2,5 euró/nm-től kezdődnek havonta, míg a logisztikai területek négyzetméterét 1,5-2,5 eurótól lehet havonta bérbe venni. A park bérlői között van a ZF Hungária, a ZF Lenksysteme, a Raab Karcher, az Alzink, a G4S Zrt., a Vilati Gyártó, a Vilati Electronic, a Bosch Rexroth Kft., és a BER-CAST Kft..

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

A legdrágább

A Raktar.info adatai alapján a legdrágább logisztikai központnak a Miskolc Ipari Parkjában található Misdolin Logisztikai Központ számít. Az összesen 3000 négyzetméteres raktárterülettel rendelkező létesítményben jelenleg 2250 négyzetméter terület kiadó, melyért 4,2 euró/nm-es havi díjat kell fizetni, illetve ezen felül kell számolni az 1,2 euró/nm-es havi üzemeltetési költséggel.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket

A legolcsóbb

Az Raktár.infon megadott adatok szerint a legolcsóbb logisztikai központnak a Főnix Üzleti Park számít, mely Szolnokon helyezkedik el, a 4-es főúthoz közel. A közel 2,5 hektáros területen 7 épület található, melyek összterülete 9648 négyzetméter. A legnagyobb épület egy 6000 nm-es raktár, de a területen található még több más raktár mellett egy 3 szintes irodaépület is. A raktárterületből jelenleg 3000 négyzetméter kiadó. A parkban a bérleti díj 1,25 euró/nm.

Ezek a gigaépületek mozgatják a magyar vidéket