Ez az ország egyik legsikeresebb ipari parkja

Komoly fejlődés. Több százmilliós beruházások.

A jászfényszarui Ipari Park a régió egyik legjelentősebb ipari központja. Az alapítás óta folyamatosan fejlődő Ipari Parkot több mint 30 cég választotta székhelyéül, telephelyéül, mint a Samsung Electronics Magyar Zrt., a Sangjin Micron Hungary Kft. vagy a Hirsch Porozell. Eddig elért sikereinkben kiemelkedő szerepet játszik az előnyös földrajzi elhelyezkedés, a képzett munkaerő, a kiépített infrastruktúra és az országos átlagnál alacsonyabb iparűzési adó.


Az ipari parkot a Jászfényszaru Város Önkormányzata tulajdonában lévő Jászfényszaru Ipari Centrum  Kft. (JIC) működteti. A város vezetésének már az 1998-as alapításkor az az volt az elsődleges célja, hogy különböző fejlesztések megvalósításával élhető, éltető környezet alakuljon ki. Jászfényszarunak vonzónak kell lennie a fiatalok helyben maradásához és letelepedéséhez, a cégek számára pedig elsőrendű infrastruktúrát, kiemelkedő szolgáltatási színvonalat, képzett munkaerőt kínáljon. A kft. célja a település és a régió gazdaságának kiegyensúlyozott fejlődése, hatékony támogatása és a piaci igények kielégítése egy modern, komplex szolgáltatásokat kínáló, környezettudatos ipari park működtetésével. A JIC legfőbb feladatának tekinti az ideális körülmények megteremtését a nagybefektetők, de a közepes- és kisvállalkozások számára is. A jövőbeni betelepülőknek kiépített infrastruktúrát és fejlesztési lehetőséget kínál az eredményes működés érdekében.

 

A befektetés-ösztönzés és a munkahelyteremtés területén tett erőfeszítéseket, valamint a megvalósított beruházásokat, fejlesztéseket a Nemzetgazdasági Minisztérium 2010-ben az “Az év ipari parkja” díjjal ismerte el.


Az ipari terület Budapesttől mindössze 60 km-re, az M3-as autópályától pedig csupán 12 km-re található, közvetlenül a 32-es főút mellett. A Liszt Ferenc repülőtértől való távolság 52 km, a Hatvan-Szolnok vasútvonal érinti a települést. A 32-es főút Hatvan és Jászfényszaru közötti szakaszának felújításának köszönhetően már kiszélesített útfelületen, vasúti felüljáróval közlekedhetnek az erre haladók. Az útszakaszon, közel 10 km hosszan pedig kerékpárút segíti a közlekedést.

 

A közel 20 éves fejlesztő munkának, az Ipari Parkba betelepülő cégek fejlődésének, beruházásainak köszönhetően bővíteni kellett mind az ipari területeket, mind az igénybe vett szolgáltatások körét. A JIC az elmúlt években irodát, raktárt, csarnokot, kamionparkolót, infrastruktúrát épített, elősegített több cég letelepedését, új munkahelyek létrejöttét. 2014-ben, piackutatást és több évest előkészítést követően, az Észak-Alföldi régió egyik kiemelt projektjeként kezdte meg a JIC a fennállása óta eltelt időszak legnagyobb, több elemből álló beruházását.

Az eddigi legnagyobb beruházás célja új munkahelyek létrehozása további lehetséges betelepülők megnyerésével, kedvező működési feltételek biztosítása a kis helyigényű vállalkozások számára, valamint az ipari parkban elérhető szolgáltatások körének bővítése. A projekt költségvetése közel 1.130 millió forint volt, ebből az elnyert EU támogatás 448 millió forint.


A projekt eredményeként létrejött 12 hektár teljes infrastruktúrával ellátott földterület. A 3000 és 100 000 négyzetméter közötti telkek már várják a Jászfényszarun letelepedni kívánó hazai és külföldi vállalkozásokat. Igény esetén a JIC menedzsmentje az önkormányzat közreműködésével további területeket is előkészíthet a betelepülők számára.


A projekten belül készül el az ún. Vállalkozói Ház is 1634 négyzetméteren, mely az Ipari Parkban már megtelepedett, vagy az ezután betelepedni szándékozó cégek számára nyújt hiánypótló szolgáltatásokat. Az épületben 15 darab egyenként 20 m2-es irodahelyiség található. Mindegyik tágas, természetes fénnyel jól megvilágított, bútorozott. Egyharmaduk emeltszintű körülményeket, szolgáltatást kínál. A Vállalkozói Ház műhely szárnya 6 darab 80 m2-es galériázható műhelynek ad helyet, melyek alkalmasak raktározásra, gyártásra, csomagolási tevékenységre. Ipari kapuval, önálló bejárattal rendelkeznek, és egyéni almérők segítségével nyomon követhető az áram- és vízfogyasztás. A Vállalkozói Házon belül az üzleti és szociális helységei mellett rekreációs helyiségek, szaunák, fallabda pálya is megtalálható. Lehetőség van továbbá tárgyaló- és rendezvényterem bérletére is. A tervezésénél alapvető szempont volt a megújuló energiaforrások minél nagyobb mértékben történő felhasználása, alkalmazása.


A projekt megvalósítása során a JIC jelentős megtakarítást ért el. Az így lehetővé vált költségátcsoportosítást követően megtörtént egy úgynevezett Multifunkciós Csarnok tervezése, mely a Vállalkozói Házzal együtt került átadásra 2015 tavaszán. Az épület alkalmas termelésre, gyártásra vagy bemutatóteremként történő használatra.