Egyharmaddal több tőkét fogadtunk első félévben

Az európai kereskedelmi ingatlanbefektetési piacon 44 milliárd eurót költöttek a befektetők 2014 második negyedében, ami 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A közép- és kelet európai régióba 15 százalékkal több tőke érkezett, különösen Románia, Csehország és Magyarország javított tavalyi teljesítményén, Oroszország viszont nagyon visszaesett. – derül ki a CBRE legfrissebb kutatásából.

Franciaországba közel kétszer annyi tőke érkezett 2014 második negyedében, mint egy évvel korábban. A befektetőket az olcsó források és a bérleti a ciklusa alján álló bérleti díjak motiválták.

 

Az Egyesült Királyságban a befektetők a teljes tőkebefektetések 60 százalékát – az ottani hozamok csökkenése miatt – nem Londonban költötték el, köztük 10 olyan tranzakció is történt, amik ázsiai és közel-keleti befektetőkhöz köthető –  egyik ilyen ügylet a 200 millió eurót is meghaladta.

befektetések 2014 q1-2

A közép-európai országok közül az elmúlt fél évben a befektetések szintje Romániában nőtt a legnagyobb mértékben, mintegy 300 százalékkal az előző időszakhoz viszonyítva, bár igen alacsony bázisról. A növekedés okai az alacsony kamatszint, az egyre több, ingatlanba fektetető, piacon jelen lévő intézményi befektető, relatíve magas hozamok és a bizalom, hogy a román gazdaság szilárd növekedést produkál a következő években.

 

Csehországban és Magyarországon szintén jelentős növekedés volt megfigyelhető: a befektetési piacok 36, illetve 35 százalékkal nőttek egy év alatt. A két ország profitált abból, hogy a befektetők nem találtak megfelelő ingatlant Lengyelországban. A kínálat hiánya jó hatással volt a vonzó hozamokat biztosító szomszédos országokra .

 

A kisebb piacok bővülése ellenére Lengyelország és Oroszország továbbra is domináns piac a régióban: együtt a befektetések több mint 60 százalékát vonzzák. A lengyelországi ingatlanpiac továbbra is sok befektetőt vonz, a lengyel gazdaság az elmúlt egy évben 1 százalék körül bővül negyedévenként. Lengyelország egyre inkább érett piaccá alakul, és az egyik központi piaccá válik Európában.

 

Oroszország megérezte az elmúlt időszak politikai történéseit: 2014 első félévében 60 százalékot zuhant a befektetett tőke nagysága, ami főleg feszült ukrán-orosz viszonynak, de a 2013 első negyedévében tapasztalt magas befektetési aktivitásnak is köszönhető.

 

„Ahogy előrevetítettük, a már 2014 első felében is jelentős emelkedést láthattunk az ingatlanpiacon, és hamarosan túl is szárnyaljuk 2013 egész évi teljesítményét. 2014 első félévében a befektetők bő 230 millió eurót (több mint 70 milliárd forint) költöttek spekulatív befektetéseke, és további 50 millió eurót (több mint 15 milliárd forintot) üres ingatlanra vagy székház-vásárlásra. Ez a piacméret még messze van a cseh, pláne a lengyel szinttől, de egyértelmű az emelkedő trend, ami a magyar ingatlanbefektetési piac javuló megítélését is jelenti”. – mondta Borbély Gábor, a CBRE kutatási és tanácsadási vezetője.