Dübörög a budapesti irodapiac

A CA Immo ingatlanbefektető szerint bíztató jelek utalnak arra, hogy trendfordulóhoz érkezett az irodapiac. A teljes idei évben Budapesten összesen akár 500 000 négyzetméterre köthetnek bérleti szerződést és idővel visszaállhat az egészséges bérleti díj szint is, ami mellett ismét érdemes lesz fejleszteni. Év végéig 16 százalék alatti üresedési rátára számítanak a budapesti irodapiacon. Saját eredményeik is az élénkülést bizonyítják: 2014-ben eddig összesen közel 52 500 négyzetméteren írtak alá bérleti szerződést a CA Immo-hoz tartozó irodaépületekben.

A budapesti irodapiacon 2013 első 9 hónapjában 240 000 négyzetméterre írtak alá bérleti szerződést, míg ugyanebben az időszakban idén 350 000 négyzetméterre, vagyis jelentősen aktívabb most a piac. Ha az idei év utolsó negyedéve is hasonló lesz a tavalyihoz, amire minden esély megvan (2013 Q4-ben 150.000 négyzetméterre írtak alá), akkor minden idők legnagyobb bérbeadási rekordja születhet meg az idén, de már az első kilenc hónap eredményével is dobogós lenne a 2014-es év – tette hozzá Szalma Péter, a CA IMMO bérbeadási vezetője.

A fejlesztések terén is élénkülés tapasztalható. 2014-ben öt irodaépületet, 67 000 négyzetméternyi irodafelületet adtak át, és 2015-ben további 37 000 négyzetméter átadása várható.

Ami az üresen álló irodaterületeket illeti a budapesti irodapiacon, tavaly 18,43% volt az üresedési ráta, idén a harmadik negyedévben pedig 16,85%. Ha 2013 Q4-hez hasonlóan az idei negyedévben is 150 000 négyzetméter bérbeadására kerül sor, aminek a negyede valós üres terület csökkenést okoz (bővülés, új piaci belépő); akkor ez a szám 15,67%-ra csökkenhet.

A CA IMMO irodaépületeiben idén számos új- vagy bővülést jelentő bérleti megállapodást kötöttek, melyek növelték a portfóliók bérbeadottságát. A CA IMMO magyarországi iroda portfóliójában idén 52 500 négyzetméternyi üzletkötés történt, amelynek 93,5 %-a hosszabbítás és bővülés, a fennmaradó 6,5 százalék pedig új üzletkötés volt. Mindezeknek köszönhetően az irodaportfolió 14,4 százaléka áll csak üresen, amely alacsonyabb a jelenleg 16,85 százalékos budapesti irodapiaci átlagos üresedési rátánál, amelyet a nem saját tulajdonban és felhasználásban lévő, vagyis spekulatív szegmensben mérnek.

zöld minősítéssel rendelkező irodaházak aránya folyamatosan nő a budapesti irodaállományon belül. Nem csak az újonnan épülő házak fejlesztői, de a már meglévő épületek tulajdonosai is fontosnak tartják, hogy minősítsék a házaikat. A CA IMMO magyarországi irodaportfolióján belül két irodaház; a Váci úti Capital Square és a Rákóczi úton lévő R70 is megkapta a közelmúltban a nemzetközi LEED (LEED for Existing Buildings) minősítés arany fokozatát. A tervek között szerepel további CA IMMO épületek minősítése a régióban és Magyarországon egyaránt.

2015-es kilátások

A CA IMMO továbbra is hosszú-távra tervez a régióban, jelenlétük fő fókuszát az irodaüzletág, az ingatlanvagyon stabilizálására helyezik. Magyarországon a célkitűzések közé tartozik a meglévő, nagyságrendileg 160 000-es irodavagyon megerősítése és a jelenlegi, bérbeadottsági szint stabilizálása. “Nem zárjuk ki annak lehetőségét sem, hogy akár új befektetésben gondolkodjunk, feltéve, ha ehhez megvan a megfelelő finanszírozási és szabályozási környezet.” – mondta Gulyás Ede, a CA IMMO magyarországi ügyvezetője.

A CA IMMO szerint továbbra is a szerződéshosszabbítások fognak dominálni a magyar piacontekintettel arra, hogy a legköltséghatékonyabb megoldás a meglévő ingatlanokban a bérleményi terület racionalizálása és költségek újratárgyalása. A korlátozott mértékű új kereslet és bővülés nem fog számottevő változást eredményezni a bérbeadottsági százalékban, annak ellenére, hogy minimális lesz az új kínálat.