Dubaji hátszéllel indult el az ingatlanpiac forradalmasítása

November végén az RICS által elindításra került az ingatlanpiacot forradalmasító IPMS (International Property Measurement Standards – Nemzetközi Ingatlanfelmérési Szabványok), mely egységessé és nemzetközileg összehasonlíthatóvá teszi az irodaterületek mérését. Martin Brühllel, az RICS megválasztott elnökével és a Union Investment befektetési vezetőjével beszélgettünk.

Portfolio: Hogyan segítheti az ingatlanpiacok működését az IPMS, miért éri meg a piaci szereplők számára annak használata?

Martin Brühl: Az irodaházakra vonatkozó IPMS az első nemzetközi szabvány, mely egységes, transzparens és konzisztens módszert jelent az ingatlanok felmérésére szerte a világban. Mivel korábban nem létezett egy egységes szabvány, az ingatlanok mérése minden országban a helyi szempontok szerint történt, ami 24%-ot is elérő eltérésekhez vezetett. Ha leméri valaki ugyannak az irodaháznak a méretet két különböző ország szempontrendszere alapján, különböző számokat kapat, mivel mindenhol máshogy határozzak meg, mi tartozik az alapterülethez. Van, ahol csak a légkondicionált területeket számítják, van, ahol kihagyják a lifteket, sőt van, ahol a parkolóhelyeket is hozzászámolják az irodaterülethez. Az IPMS egy válasz az ingatlanpiac globális voltára – és hogy miért alkalmazzák fejlesztők, bérlők, befektetők és tulajdonosok? Az IMPS használata megkönnyíti az ingatlanportfóliójuk kezelését azáltal, hogy nemzetközileg összehasonlítható rendszerbe helyezi eszközeiket. 

 

Dubaji hátszéllel indult el az ingatlanpiac forradalmasítása

P.: Hogyan látja az IPMS terjedésének várható folyamatát? Lesznek olyan piacok, melyek nyitottabbak lesznek a használatára, mint mások?

M. B.: Az RICS saját tagjainak és a piac szereplőinek segítségével ki fog fejleszteni egy új iránymutatót, melynek az IPMS lesz az alapja. Ennek következményeként a Chartered Surveyors címmel rendelkező értékbecslő szakemberek fel lesznek hatalmazva, hogy az IPMS szabvánnyal kapcsolatos információkat szolgáltatassak az ügyfeleiknek szerte a világon. Az IPMS nyújtotta lehetőségek és előnyök eljuttatása a szakmához kritikus fontosságú egy tágabb piac kialakításának érdekében. Várhatóan időbe fog telni, míg a szabvány elterjed. Lesznek piacok, ahol a meglévő szabvány marad használatban, amit kezdetben csak kiegészít majd az IPMS. Más piacokon lehetséges, hogy csak másodlagos marad a jogszabály által előírt mérési rendszerek mellett. Ahol erre lehetőség mutatkozik, egyeztetni fogunk a kormányzattal, hogy átnézzük és frissítsük az IPMS használatára is vonatkozó törvényeket.

Már eddig is az IPMS számottevő támogatását tapasztaltuk több piac részéről. A dubaji kormány például elsőként jelentette be, hogy az IPMS használata kötelező lesz az emirátus ingatlanpiacán. Az IMF is egy olyan jelentős nemzetközi szervezet, mely a kezdeményezés mögé állt és jelezte, hogy mind tulajdonosi, mind bérbeadói és mind bérlői szerepében alkalmazni fogja a szabványt globális portfóliójának kezelése során. Ezen felül számos nagyvállalat jelezte, hogy meg fogja követelni az IPMS használatát.

P.: Vannak győztesei és vesztesi a szabvány bevezetésének?

M. B.: Azt reméljük, hogy ingatlancégek, befektetők, bérlők és értékbecslők egyaránt élvezhetik majd az IPMS nyújtotta előnyöket az átlátható, konzisztens és összehasonlítható ingatlan-adatbázisokon keresztül. Ennek a hatása ráadásul túlmutat az ingatlanpiacon, azáltal, hogy érthetővé és egységessé válik az ingatlanok és azok befektetési potenciáljának értékelése, a nemzetközi ingatlantranzakcióknál meg lehet szabadulni a kockázatok egy jelentős részétől. A befektetők ráadásul az IPMS révén megbízható, nemzetközi összehasonlítására alkalmas információval rendelkeznek majd.

P.: Hogyan hat majd az IPMS az értékbecslő szakmára?

M. B.: Fontos megjegyezni, hogy egy értékbecslő számára az IPMS lehetőséget biztosít arra, hogy – még akkor is, ha csak helyi jelleggel dolgozik, – nemzetközi szolgáltatásokat nyújtson. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha egy külföldi befektető érkezik, akinek fontos a nemzetközi összehasonlíthatóság. Épp ezért egy értékbecslő részéről logikus döntés lehet egy világszerte elismert szabványrendszer, az IPMS használata. 

P.: Léteznek olyan átváltó rendszer, ami segíthet leküzdeni a különböző felmérési szabványok közötti különbségeket?

M. B.: Az RICS jelenleg dolgozik egy olyan online átváltó alkalmazáson, melyet az IPMS-hez kapcsolódó iránymutatásunkkal együtt teszünk majd közzé.

P.: Mi a következő lépés az IPMS számára? Mikor válik elérhetővé a lakóingatlanokra vonatkozó szabvány?

M. B.: Az IPMS következő fázisában a lakóingatlanokra fog fókuszálni, 2015 eleji megjelenéssel számolunk.